• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κίνηση-ματ του Β.Πούτιν που θα του επιτρέψει να μείνει στην εξουσία και μετά το 2024 – Ποιες εξελίξεις επισπεύδει;

Κίνηση-ματ του Β.Πούτιν που θα του επιτρέψει να μείνει στην εξουσία και μετά το 2024 – Ποιες εξελίξεις επισπεύδει;

Ο Τσαρ Βλαντ είναι αποφασισμένος να μην περιμένει μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Δεδομένου αυτού αλλά και κυρίως της πανδημίας με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη και η Ρωσία τους τελευταίους μήνες, στο Κρεμλίνο θεωρούν πως μία νέα αναβολή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές θα μπορούσε να κρύβει «δυσάρεστες εκπλήξεις» για το μέλλον του Ρώσου προέδρου.

Ως εκ τούτου είναι αρκετά πιθανό τις αμέσως επόμενες βδομάδες ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την κατοχύρωση των συνταγματικών αλλαγών που ο ίδιος πρότεινε τον περασμένο Μάρτιο.

Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα του «Τσαρ Βλαντ» να επιτείνει κατά 2 ακόμη θητείες (σ.σ. 12 χρόνια) την παραμονή του στην εξουσία.

Θυμίζουμε πως η θητεία του Ρώσου προέδρου τελειώνει και επίσημα το 2024 και σύμφωνα με το ισχύον ρωσικό Σύνταγμα δεν έχει το δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Υπό προϋποθέσεις και εφόσον φυσικά ο ίδιος το επιλέξει, με τις νέες αλλαγές στο Σύνταγμα θα μπορούσε να κυβερνά τη Ρωσία έως το…2036!

«Ο Πούτιν βιάζεται να περάσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, θέλει να τελειώνει με το θέμα αυτό το ταχύτερο δυνατό», δηλώνει από την πλευρά του ο πολιτικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Μαρκόφ.

Παραμένει αγαπητός από την μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων

Αν και δεν θυμίζουν και πολύ τα παλαιότερα ποσοστά του, ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να είναι το νο.1 πολιτικό κεφάλαιο της Ρωσίας με το νο.2 απλά να μην…υπάρχει!

Πιο συγκεκριμένα σε νέα δημοσκόπηση του ιδρύματος FOM εν μέσω πανδημίας, το 57% των ερωτηθέντων απαντάει θετικά στο ερώτημα «αν εμπιστεύεσαι τον Ρώσο πρόεδρο». Ενδεικτικό είναι πως μόλις 30% του δείγματος απάντησε «όχι».

Το ποσοστό αποδοχής του «Τσαρ Βλαντ» παραμένει εντυπωσιακό και «άπιαστο» για πολλούς ηγέτες δυτικών κρατών, αγγίζοντας το 60%.

Σημειώνεται πως η εν λόγω δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 15 έως 17 Μαΐου σε δείγμα 4.000 ατόμων.

(φωτο:eurokinissi)