• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Κίνδυνος μεγάλης πολιτικής κρίσης στην Τουρκία – Έρχονται γεγονότα στην γειτονιά μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Κίνδυνος μεγάλης πολιτικής κρίσης στην Τουρκία – Έρχονται γεγονότα στην γειτονιά μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ορατός ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης στην Τουρκία, καθώς ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενδέχεται να μην καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές της Κυριακής.

Γι’ αυτό έχει ήδη δηλώσει πως είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Το μόνο σίγουρο είναι βέβαια πως χωρίς αυτοδυναμία οι μέρες του Ερντογάν μετά την Κυριακή δεν θα είναι τόσο ρόδινες.  

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σε συνέντευξή του αργά χθες, Τετάρτη, ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενδέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αν δεν καταφέρει να κερδίσει

Σύμφωνα λοιπόν με τις δημοσκοπήσεις, το AKP ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία που είχε στο κοινοβούλιο, ενώ ίσως χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, καθώς ο Ερντογάν δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζεται από τον πρώτο γύρο.

«Αν είμαστε κάτω από τις 300 (έδρες), τότε ίσως αναζητήσουμε να σχηματίσουμε συνασπισμό», δήλωσε ο Ερντογάν στον ραδιοφωνικό σταθμό Kral FM. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή η πιθανότητα είναι «πολύ, πολύ μικρή».

Το AKP συνασπίστηκε με το εθνικιστικό MHP πριν από τις εκλογές, ενώ και κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι ίσως χρειαστεί να επαναληφθούν οι βουλευτικές εκλογές, αν ο συνασπισμός του με το AKP δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία την Κυριακή.

Οι εκλογές την Κυριακή στην Τουρκία δεν φαίνεται να είναι ο περίπατος που αναμενόταν για τον  Ερντογάν και κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσει ο «Σουλτάνος». Πάντως η εξουσία του απειλείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Είναι δύσκολο να προβλεφθούν επακριβώς οι εξελίξεις στην Τουρκία, πάντως σίγουρα θα επηρεάσουν Ελλάδα και Κύπρο.

Ένα είναι το σίγουρο: Ο Ελληνισμός δεν μπορεί να περιμένει ότι θα αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά της Τουρκίας, αν τις εκλογές κερδίσει η αντιπολίτευση.

Τα τουρκικά κόμματα, παρά τις διαφορές τους σε σχέση με τον χαρακτήρα του κράτους (κοσμικό ή θρησκευτικό) συμφωνούν σε ένα πράγμα: Στην πολιτική κατά του Ελληνισμού!

Ωστόσο, ενδεχόμενη κρίση στην Τουρκία, ενδεχόμενα πυροδοτήσει αλλαγές στο εσωτερικό της Τουρκίας με τα έθνη που αποτελούν το τουρκικό πανσπερμικό κράτος να βρουν, πιθανόν, πρόσφορο έδαφος για προώθηση των δικαίων τους.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu