Κίνα κατά ΗΠΑ με φόντο την Ταϊβάν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας "καταδικάζει έντονα" την δήλωση των ΗΠΑ για τις εκλογές στην Ταϊβάν, μετά τα συγχαρητήρια της Ουάσινγκτον στον Λάι Τσινγκ-τε για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη νήσο, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Η δήλωση των ΗΠΑ “στέλνει ένα βαθιά εσφαλμένο μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν'”, υπογράμμισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Το καταδικάζουμε έντονα και αντιτιθέμεθα σε αυτό σθεναρά”, πρόσθεσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχάρη τον Λάι Τσινγκ-τε για την νίκη του στις εκλογές.

Τα σχόλια του Μπλίνκεν παραβιάζουν την δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα διατηρούν μόνον πολιτιστικούς, οικονομικούς και άλλους ανεπίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν και η Κίνα έχει ήδη προβεί σε επίσημες δηλώσεις στην αμερικανική πλευρά για αυτά, σημειώνει επίσης το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στον επίσημο ιστότοπό του.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν ανακοίνωσε εξάλλου νωρίτερα σήμερα ότι ανεπίσημη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα φτάσει σήμερα, επομένη των προεδρικών εκλογών, στην Ταϊβάν.

Η επιτροπή αυτή, αποτελούμενη από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Στίβεν Χάντλεϊ, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ και την πρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν Λόρα Ροζενμπέργκερ, θα συναντηθεί αύριο, Δευτέρα, με “σειρά κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων και θα μεταφέρει τα συγχαρητήρια του αμερικανικού λαού στην Ταϊβάν για την επιτυχία των εκλογών”, αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί