«Καρφιά» Ζάεφ προς τα ευρωπαϊκά κράτη

Ενοχλημένος από τη στάση ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία περιορίστηκαν απλά να δώσουν στα Σκόπια, υπό όρους, μία μελλοντική ημερομηνία εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στη Wall Street Journal.

 

Όπως αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο Ιούνιο και μόνο εφόσον έχουν προχωρήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

«Για να είμαι ειλικρινής, αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη στη Wall Street Journal. «Ίσως πιο συγκεκριμένες προτάσεις θα αποτελούσαν μεγαλύτερη ενθάρρυνση για εμάς, επειδή θα διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα. Θα ήταν καλό να έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο για τους πολίτες μας».

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο κ. Ζάεφ παραδέχτηκε ότι θα είναι μια διαδικασία δύσκολη. Παρότι αναγνωρίζει τα προβλήματα στους κόλπους της ΕΕ, ωστόσο, θα επιθυμούσε η Ένωση να τον ανταμείψει για τον διπλωματικό συμβιβασμό που πέτυχε με την Ελλάδα.

«Η εξεύρεση λύσεων σε διμερείς διαμάχες είναι κάτι που η Ευρώπη επιθυμεί. Είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να γίνουμε μέλη της ΕΕ και θέλουμε να φέρουμε μόνο θετικά» σε αυτήν, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

«Ορισμένες χώρες, όπως η δική μας, παρότι δεν είναι μέλη της ΕΕ, πιστεύουν περισσότερο στις [ευρωπαϊκές] αξίες από μερικές χώρες-μέλη της Ένωσης» σχολίασε με νόημα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ και όσων απορρίπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πίστη του ότι θα υποχωρήσουν, εάν οι πολίτες στηρίξουν τη συμφωνία με την ψήφο τους στο δημοψήφισμα. «Είμαι πολύ θετικός, επειδή όλοι υπόσχονται ότι, εάν το δημοψήφισμα στεφθεί από επιτυχία, θα υπακούσουν στη βούληση των πολιτών. Εάν ο κ. Ιβανόφ δεν το κάνει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, δεν θέλω όμως ούτε να σκέφτομαι κάτι τέτοιο» εξήγησε, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του ότι οι πολίτες θα πάρουν τη σωστή απόφαση.

(thestival)