“Καμπανάκι” για πανευρωπαϊκές ελλείψεις-ρεκόρ στο φυσικό αέριο

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να αποφύγει έλλειψη φυσικού αερίου το επόμενο έτος, δεδομένης της απώλειας της ρωσικής προσφοράς και των προσδοκιών ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί, δήλωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

“Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επόμενο έτος”, δήλωσε ο επικεφαλής του IEA Φατίχ Μπιρόλ στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση μιας έκθεσης για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης για το 2023/24.

Σύμφωνα με την έκθεση διαπιστώθηκε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κενό έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου κατά τη θερινή περίοδο, όταν και επικρατεί χαμηλότερη ζήτηση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου για το 2023.

Ένα τέτοιο κενό θα μπορούσε να δει τις αποθήκες γεμάτες μόνο κατά 65% πριν από τον επόμενο χειμώνα, αντί για τον στόχο που είναι στο επίπεδο του 95%, είπε ο Μπιρόλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες στο 95% πριν από τον φετινό χειμώνα, 5% ή 5 bcm πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας τους.

(Από capital.gr – φωτο:unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί