• Αρχική
  • Άρθρα
  • Καλπάζει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού στη Νότια Αφρική

Καλπάζει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού στη Νότια Αφρική

Η πανδημία του κορωνοϊού καλπάζει στη Νότια Αφρική, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα,

καθώς η νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 μεταδίδεται πολύ ταχύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

To 501.V2, όπως λέγεται το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού στη Νότια Αφρική, είναι πολύ πιο μεταδοτικά και γρήγορα κυριάρχησε σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ειδικούς.

Και με τα νοσοκομεία υπερπλήρη αυτή την περίοδο, καθώς η πανδημία δεν δείχνει να πλησιάζει την κορύφωσή της, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, αναμένεται να ανακοινώσει μια επιστροφή σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

«Δεν είμαστε αβοήθητοι απέναντι σ’ αυτή την μετάλλαξη», λέει ο λοιμωξιολόγος δρ Ρίτσαρντ Λέσελς. «Μπορούμε να αλλάξουμε συμπεριφορά για να στενέψουμε τα περιθώρια διασποράς του κορωνοϊού», σημειώνει, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.


Χθες το βράδυ οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 στη Νότια Αφρική των 60 εκατ. κατοίκων έφθασαν τα 1.004.431 και οι θάνατοι τους 26.735. «Ένα εκατομμύριο κρούσματα είναι σοβαρό ορόσημο, αλλά ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων είναι σχεδόν σίγουρα πολύ υψηλότερος», «Βλέπουμε τη νέα μετάλλαξη να εξαπλώνεται ταχύτατα» στις παράκτιες επαρχίες, αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο αν κυριαρχεί στην επαρχία Γκαουτένγκ, την πολυπληθέστερη της χώρας, που περιλαμβάνει και το Γιοχάνεσμπουργκ, λέει ο Λέσελς συμπληρώνοντας ότι «καθώς επιστρέφουν οι άνθρωποι από τις επαρχίες αυτές αναμένεται να φέρουν μαζί τους και το μεταλλαγμένο στέλεχος, ενώ μπορεί να το μεταφέρουν και εκτός συνόρων σε άλλες αφρικανικές χώρες».

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εμβολιασμού στη Νότια Αφρική, αν και ο πρόεδρος Ραμαφόζα, εκτιμά ότι το 10% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού καθιστά πιο αποτελεσματική τη διείσδυσή του στα ανθρώπινα κύτταρα, λένε οι ειδικοί. Κι όλα αυτά την ώρα που η Νότια Κορέα έγινε η τελευταία χώρα που εντόπισε κρούσματα της άλλης μετάλλαξης του SARS-CoV-2, που πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τη Βρετανία κι έχει ήδη εξαπλωθεί σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη καθώς και στον Καναδά, την Ιορδανία και την Ιαπωνία.

Τα τρία άτομα στα οποία εντοπίστηκε η μετάλλαξη στη Νότια Κορέα είναι μέλη μιας οικογένειας από το Λονδίνο, που έφθασαν στη χώρα στις 22 Δεκεμβρίου και τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα ευθύς αμέσως μόλις διαγνώστηκαν θετικά κατά την άφιξή τους.

(iefimerida)