• Αρχική
  • Άρθρα
  • Και όμως συνέβη: Η μαιευτήρας που προκάλεσε αποκεφαλισμό βρέφους κατά τη γέννα… επιστρέφει στη δουλειά της!

Και όμως συνέβη: Η μαιευτήρας που προκάλεσε αποκεφαλισμό βρέφους κατά τη γέννα… επιστρέφει στη δουλειά της!

Είχε επιλέξει να μην προχωρήσει σε καισαρική τομή, με καταστροφικά αποτελέσματα. Σάλο έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινή γνώμη η χθεσινή απόφαση ενός δικαστηρίου στο Νταντί της Σκωτίας να επιτρέψει σε μια γιατρό που προκάλεσε τον αποκεφαλισμό βρέφους κατά τη διάρκεια γέννας να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά της.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η 43χρονη Δρ. Vaishnavy Laxman μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται σε μαιευτήρια στη χώρα της, παρά το ολέθριο λάθος της, που συνέβη στο τέλος μιας εξοντωτικής 24ωρης βάρδιας και στοίχισε τελικά την ζωή ενός αθώου βρέφους με αυτόν τον φρικιαστικό τρόπο.

Όπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο, η Δρ. Laxman θα έπρεπε να είχε κάνει καισαρική τομή στην 30χρονη έγκυο, αφού το μωρό της επρόκειτο να γεννηθεί πρόωρα και βρισκόταν σε επικίνδυνη θέση. Εκείνη ωστόσο επέλεξε να προχωρήσει σε κανονικό τοκετό, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Σε μια τραγική στιγμή, η γυναικολόγος είπε στη μητέρα να σπρώξει, ενώ αυτή τραβούσε το μωρό από τα πόδια. Η συγκεκριμένη κίνηση είχε ως αποτέλεσμα το σώμα να αποκοπεί από το κεφάλι, το οποίο έμεινε μέσα στη μήτρα της μητέρας! Κατόπιν δύο άλλοι γιατροί προχώρησαν σε καισαρική, αφαιρώντας το κεφάλι του βρέφους και επανασυγκολώντας το στο σώμα, έτσι ώστε η μητέρα του να μπορέσει να πει το τελευταίο αντίο στο μωράκι της.

Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι επρόκειτο για λάθος της γιατρού, τελικά αποφάνθηκε ότι αυτό το λάθος δεν σημαίνει ότι είναι ακατάλληλη να ασκεί το επάγγελμά της. Επομένως επέστρεψε στην 43χρονη να επιστρέψει άμεσα στα καθήκοντά της.

Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό περιστατικό του αποκεφαλισμού του βρέφους συνέβη στις 16 του περασμένου μήνα, στο νοσοκομείο Ninewells Hospital όπου εργαζόταν η Laxman. Η γιατρός είχε ξεκινήσει τη βάρδιά της στις 8.30 το πρωί της προηγούμενης ημέρας και βρισκόταν στο μαιευτήριο (με ένα μικρό διάλειμμα) για περισσότερες από 24 ώρες όταν σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό, κάτι που φαίνεται ότι συνέβαλε στην εσφαλμένη κρίση της.