Ιταλικό δικαστήριο έβγαλε απόφαση εναντίον του Σαλβίνι- Πως αντέδρασε (ΒΙΝΤΕΟ)

Νίκη επί των σημείων έναντι του Ματέο Σαλβίνι πέτυχε η Ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση Open Arms που δραστηριοποιείται για τη διάσωση μεταναστών.

Συγκεκριμένα, Ιταλικό δικαστήριο έκανε δεκτή προσφυγή διατάσσοντας την αναστολή της απαγόρευσης εισόδου πλοίου της με 147 μετανάστες στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας.

Όπως αναφέρει το Euronews, εμφανώς ικανοποιημένος, ο ιδρυτής της ΜΚΟ Open Arms δήλωσε πως «αψηφίσαμε το διάταγμα Σαλβίνι περί ασφάλειας που μας απαγορεύει την είσοδο σε ιταλικά χωρικά ύδατα υπό την απειλή της κατάσχεσης του πλοίου μας.

Μπορούμε να εισέλθουμε στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας χωρίς τον φόβο ότι θα μας κατασχέσουν το πλοίο. Έχει αποκλείσει την αποβίβαση αλλά δεν έχει προσδιορίσει σε ποιο λιμάνι. Η εφαρμογή του νόμου του, αφορά την κυβέρνηση».

Το δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και μάλιστα σύμφωνα με την οργάνωση Open Arms σε μια συγκυρία «εξαιρετικά οξεία και επείγουσα εξαιτίας της παρατεταμένης παραμονής μεταναστών στο πλοίο».

«Σκεφτείτε σε τι παράξενη χώρα ζούμε, ήταν η αντίδραση του Ματέο Σαλβίνι. Ένας δικαστής διοικητικού δικαστηρίου της επαρχίας του Λάτσιο δίνει το πράσινο φως σε ξένο πλοίο γεμάτο μετανάστες να τους αποβιβάσει στην Ιταλία. Τις επόμενες ώρες θα υπογράψω ένταλμα απαγόρευσης. Δεν θέλω να γίνω συνεργός διακινητών ανθρώπων».

Όσο ζω δεν θα εγκαταλείψω την προσπάθεια να μην γίνει η Ιταλία προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης, πρόσθεσε χειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του.

Παράλληλα οι Ιταλικές εκλογές φαίνεται πως απομακρύνονται, αφού σύμφωνα και με την «Καθημερινή», ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταψηφιστεί από τη Γερουσία, αυτό δεν θα σημάνει αυτομάτως τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

Η εναλλακτική λύση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο θα παραμείνει ανοιχτή και ο μόνος που έχει, κατά το Σύνταγμα, τη δυνατότητα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Σε έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, ο Σαλβίνι αποδέχθηκε την αξίωση του M5S για την ψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου, υπό τον όρο ότι θα ακολουθήσουν αμέσως πρόωρες εκλογές.

Το νομοσχέδιο αφορά τη δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών, μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, απαιτεί νέο εκλογικό νόμο, ενδεχομένως και δημοψήφισμα – διαδικασία που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις Ιταλικές εκλογές για πολύ καιρό.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...