• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ιταλία: Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι πέντε προτάσεις Τζινγκαρέτι, η στάση του Ματέο Ρέντσι και το όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, επιδιώκει τα πολιτικά κόμματα να φθάσουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης τις προσεχείς ημέρες, ώστε να αποφευχθεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως τόνισε σήμερα πηγή του περιβάλλοντός του.

Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης άρχισαν μετά την κατάρρευση του συνασπισμού μεταξύ του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκα.

Ο Ματαρέλα θέλει να υπάρξουν από σήμερα σαφείς ενδείξεις για πιθανή συμφωνία και να δει σημαντικές εξελίξεις μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ατζέντα των διαβουλεύσεων μεταξύ M5S και PD

O ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Νικόλα Τζινγκαρέτι, έλαβε εντολή από τα όργανα του κόμματός του να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με το Κίνημα των 5 Αστέρων (Μ5S) και να διερευνήσει -εάν υπάρχει- «μία νέα πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο, ώστε να μπει ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Την παραμονή της έναρξης της διαδικασίας των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Ματαρέλα, η ηγεσία του PD ψήφισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Λουΐτζι Ντι Μάιο. «Έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να το κάνουμε», τόνισε ο Τζινγκαρέτι, ο οποίος μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε είχε ανοίξει το παράθυρο για συνεργασία με το Κίνημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα σχηματισθεί μία συμπαγής κυβέρνηση, ειδεμή «καλύτερα να πάμε στις κάλπες», δήλωσε.

Η πρώτη και κύρια προϋπόθεση που θέτει ο Τζινγκαρέτι για να θεμελιωθεί ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα, είναι να κοπούν τελείως οι δεσμοί με την προηγούμενη συγκυβέρνηση Κινήματος/Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Για τον λόγο αυτό, οι Δημοκρατικοί δεν μιλούν καθόλου για «συμβόλαιο» συνεργασίας, αλλά για «προγραμματική συμφωνία».

Ο Τζινγκαρέτι έθεσε στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον Ντι Μάιο πέντε σημεία-προϋποθέσεις: «Η χώρα ανήκει και συμμορφώνεται πλήρως με την Ε.Ε., πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσω του κεντρικού ρόλου του Κοινοβουλίου στη λήψη αποφάσεων, ανάπτυξη μέσω της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αλλαγή στους χειρισμούς του μεταναστευτικού, μεταβολή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με γνώμονα την αναδιανομή του εισοδήματος, που θα ανοίγει μία νέα περίοδο επενδύσεων».

Για… εξωπραγματική συνεργασία, μοιάζει δυνατή

Τόσο για το M5S όσο και για το PD απαιτούνται λεπτεπίλεπτοι χειρισμοί. Μέχρι προ δύο εβδομάδων οποιαδήποτε πιθανότητα όχι μόνον σύγκλισης, αλλά και συνομιλίας ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν αδύνατη. Σήμερα, μάλιστα, μοιάζει να ξεκινά από σταθερά θεμέλια. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα La Repubblica τον Δεκαπενταύγουστο ο εκ των ιδρυτών κι επικοινωνιακός γκουρού του M5S Ντάβιντε Καζαλέτζο τηλεφώνησε προσωπικά στον Τζινγκαρέτι και στην μακρά συζήτησή τους προλείαναν το έδαφος για την παρούσα διαδικασία της διαβούλευσης.

Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη πρόκληση -ιδίως για το PD- είναι το ζήτημα της συνοχής του: η αμφίβολη στάση του πρώην ηγέτη του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος απειλεί και με διάσπαση και δημιουργία νέου κόμματος, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Για τη λύση αυτού του γρίφου, το βέτο του M5S σε όποια πρόταση να ηγηθεί κυβέρνησης ο Ρέντσι, έχει επαναφέρει το… στρατόπεδό του στην τάξη και επισημοποίησε ως συνομιλητή τον Τζινγκαρέτι. Το πρόβλημα, όμως, που παραμένει, είναι πως στο Κοινοβούλιο οι «Ρεντσικοί» πλειοψηφούν και σε περίπτωση διάσπασης του PD θα συμπαρασύρει στην κατάρρευση και την όποια νέα κυβέρνηση.

Επιπλέον, ζήτημα υπάρχει και στην επιλογή του ονόματος του πρωθυπουργού. Το Κίνημα θα επιμείνει να γνωρίζει εάν ο Τζινγκαρέτι έχει αποκλείσει τελειωτικά να χρισθεί εκ νέου πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε, ή εάν ακόμη υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Ο υπαρχηγός του Τζινγκαρέτι, Αντρέα Ορλάντο, μιλώντας στα όργανα του κόμματος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα «μίας νέας εμπειρίας» με τον ίδιο πρωθυπουργό. Όμως, οι διαβουλεύσεις ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και όλα μπορούν να συμβούν. Γιατί στην ομιλία του στα όργανα ο Τζινγκαρέτι δεν έκανε καμμία αναφορά στο όνομα του Κόντε, αλλά ούτε και τον αναφέρει σε κάποιο σημείο του κειμένου με τις πέντε προτάσεις του.

Το επόμενο βήμα θα γίνει ενώπιον του Ματαρέλα. Ο ηγέτης του PD θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο σήμερα στις 11.00 (12.00 ώρα Ελλάδας) και ο κύκλος των διαβουλεύσεων θα κλείσει με τη Λέγκα και το Μ5S. Οι πραγματικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν όμως μόνον εάν καταφέρουν να πείσουν και τον Ματαρέλα ότι υπάρχει κάποιο υλοποιήσιμο σχέδιο και δεν θα χρειασθεί να καταφύγει η χώρα ξανά στις κάλπες.