• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ιταλία: Ο Σαλβίνι διαψεύδει ότι το κόμμα του χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία και απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη

Ιταλία: Ο Σαλβίνι διαψεύδει ότι το κόμμα του χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία και απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι το κίνημά του έχει λάβει οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση από τη Ρωσία,

διαψεύδοντας ένα σχετικό άρθρο του BuzzFeed που γράφει ότι έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα αυτό.

“Έχω ήδη καταθέσει μήνυση στο παρελθόν (σ.σ. εναντίον εκείνων που ισχυρίζονταν ότι τον χρηματοδοτούσε η Μόσχα) και θα το ξανακάνω σήμερα, αύριο και μεθαύριο: ποτέ δεν πήρα ούτε ένα ρούβλι, ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα δολάριο, ούτε ένα λίτρο βότκα ως χρηματοδότηση από τη Ρωσία”, διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο αμερικανικός διαδικτυακός ενημερωτικός ιστότοπος γράφει σήμερα ότι έχει στην κατοχή του μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία στην οποία ένας στενός συνεργάτης του Σαλβίνι και άλλοι πέντε άνδρες ακούγονται να διαπραγματεύονται μια συμφωνία. Συζητούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα κρύψουν “τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, που προέρχονται από το ρωσικό πετρέλαιο, προς το κόμμα του Σαλβίνι”, υποστηρίζει ο BuzzFeed.

Δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί η αυθεντικότητα αυτού του ηχητικού ντοκουμέντου και η ταυτότητα των ομιλητών, ούτε επίσης οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μαγνητοφωνήθηκε η συνομιλία. Ο BuzzFeed δίνει μόνο τα στοιχεία του συνεργάτη του Σαλβίνι (του Τζανλούκα Σαβοΐνι) και υποστηρίζει ότι η συνομιλία ηχογραφήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018, περίπου έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο ιστότοπος παραδέχεται πάντως ότι “δεν είναι σαφές αν η συμφωνία υλοποιήθηκε και αν η Λέγκα έλαβε χρηματοδότηση” από τη Ρωσία.

Ο Τζανλούκα Σαβοΐνι είναι σήμερα πρόεδρος της πολιτιστικής ένωσης Λομβαρδίας-Ρωσίας. Είναι παντρεμένος με Ρωσίδα και, σύμφωνα με τα ιταλικά μμε, είναι ο σύνδεσμος του Σαλβίνι με τη Ρωσία και την ηγεσία της.

“Δεν πήραμε ποτέ ούτε δεκάρα, ούτε ένα ρούβλι. Το πραγματικό γεγονός είναι ότι η Λέγκα δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ρούβλι από τη Ρωσία. Μόνο ένα πράγμα είναι σημαντικό, η αλήθεια. Τα υπόλοιπα δεν είναι παρά λόγια”, αντέδρασε ο ίδιος ο Σαβοΐνι, σύμφωνα με το πρακτορείο AGI.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ζήτησε αμέσως από τον Σαλβίνι να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο κοινοβούλιο. Δόθηκαν “ρωσικά ρούβλια στη Λέγκα για μια προεκλογική εκστρατεία εναντίον του ευρώ; Όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αμέσως”, έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος Νικολά Τσινγκαρέτι.

(φώτο: Pexels)