• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ιστορική χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου, την απόφαση του Μπολσονάρου, να μεταφερθεί η πρεσβεία της Βραζιλίας, στην Ιερουσαλήμ

Ιστορική χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου, την απόφαση του Μπολσονάρου, να μεταφερθεί η πρεσβεία της Βραζιλίας, στην Ιερουσαλήμ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας την «ιστορική»,

την απόφαση που ανήγγειλε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της χώρας του στο Ισραήλ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

«Συγχαίρω τον φίλο μου, τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, για την πρόθεσή του να μεταφέρει τη βραζιλιάνικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, ένα βήμα ιστορικό, δίκαιο, που προκαλεί ενθουσιασμό», τόνισε ο Νετανιάχου σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο, μετά την απόφαση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την 6η Δεκεμβρίου να αναγνωρίσει την πόλη ως την ισραηλινή πρωτεύουσα — που εξόργισε τους Παλαιστίνιους και τον αραβικό κόσμο.

Η Γουατεμάλα και η Παραγουάη μιμήθηκαν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον, αλλά η Ασουνσιόν αντέστρεψε την κίνηση αφού ο Μάριο Άμπντο Μπενίτες ορκίστηκε πρόεδρος τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου αντέδρασε κλείνοντας την ισραηλινή πρεσβεία στην Παραγουάη.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου, που αποκαλείται από κάποιους «ο βραζιλιάνος Τραμπ», διατρανώνει πως συμφωνεί με τις ΗΠΑ σε διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καταδικάζοντας για παράδειγμα την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα κι επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα χρησιμοποιεί την οικονομική της ισχύ.

Ο πρώην λοχαγός του βραζιλιάνικου στρατού, που κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την 28η Οκτωβρίου, θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου.