• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ιστορική αλλαγή Τραμπ: Τέλος το «δίκαιο του εδάφους»- Έρχονται μεγάλες αναταραχές στις ΗΠΑ; (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιστορική αλλαγή Τραμπ: Τέλος το «δίκαιο του εδάφους»- Έρχονται μεγάλες αναταραχές στις ΗΠΑ; (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μια από τις πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις της θητείας του φαίνεται πως είναι έτοιμος να προχωρήσει ο Εθνικοδεξιός ηγέτης.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Σε συνέντευξη που είχε δώσει πέρυσι, ο δισεκατομμυριούχος, είχε δηλώσει πως έχει κατά νου να τερματίσει το περιβόητο «δίκαιο του εδάφους», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τους αριστερόστροφους.

Τι είναι όμως αυτό και γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία για την Εθνικοδεξιά πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός;

Το «δίκαιο του εδάφους», είναι ουσιαστικά το δικαίωμα, το κατοχυρωμένο από το σύνταγμα των ΗΠΑ, που προβλέπει να αποκτούν τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από μη Αμερικανούς πολίτες και παράνομους μετανάστες, την αμερικανική υπηκοότητα, αυτόματα, με εκτελεστικό διάταγμα.

Πριν μερικές ώρες, ο Τραμπ ανέφερε και πάλι πως σκοπεύει να το καταργήσει. Είπε χαρακτηριστικά πως «το εξετάζουμε πολύ σοβαρά, το δικαίωμα στην υπηκοότητα, όπου όταν αποκτάς μωρό στα εδάφη μας, όταν περνάς τα σύνορα και κάνεις παιδί, συγχαρητήρια, το μωρό είναι τώρα Αμερικανός πολίτης. Ειλικρινά είναι γελοίο», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο κάτι τέτοιο όπως όλα δείχνουν δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει. Εκτός από τις αντιδράσεις των αριστερόστροφων, η εν λόγω ενέργεια, προσκρούει στο ίδιο το σύνταγμα των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη 14η τροπολογία, η οποία εγκρίθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μαύρων και που χορηγεί την υπηκοότητα «σε όλους τους ανθρώπους που γεννιούνται στη χώρα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο, στα πλαίσια της Εθνικοδεξιάς πολιτικής που προσπαθεί να εφαρμόσει, μαχόμενος ταυτόχρονα το αριστερόστροφο «Βαθύ Κράτος» και τα όργανά του, φαίνεται αποφασισμένος να το καταργήσει. Μια τέτοια ενέργεια, αναμένεται να φέρει σίγουρα αναταραχές στις ΗΠΑ. Το τι θα ακολουθήσει θα το δούμε.

Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες, τους νέους κανόνες για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με τους οποίους οι οικογένειες των παράτυπων μεταναστών με παιδιά θα μπορούν να κρατούνται επ’ αόριστον για όσο τα δικαστήρια εξετάζουν τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου στις ΗΠΑ.

Αυτό, διότι καταργήθηκε η νομική διευθέτηση που ισχύει από το 1997 και επιβάλει στις ομοσπονδιακές αρχές να μην κρατούν τους ανήλικους για περισσότερες από 20 ημέρες. Ο νέος κανονισμός, που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, δεν θέτει πλέον κανένα χρονικό όριο για την κράτηση παιδιών ή των οικογενειών τους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν πως ότι η εν λόγω διευθέτηση, που φέρει το όνομα «Συμφωνία Φλόρες», είναι η αιτία της κατακόρυφης αύξησης της παράνομης μετανάστευσης, αφού ενθαρρύνει τους μετανάστες να φέρνουν μαζί τους τα παιδιά τους ώστε να αφήνονται ελεύθεροι στις ΗΠΑ μέχρι να εξεταστεί από τα αμερικανικά δικαστήρια η υπόθεσή τους, διαδικασία που συνήθως παίρνει πολλούς μήνες.

Μέχρι τώρα, το διάστημα αυτό ήταν ελεύθεροι να κινούνται στις ΗΠΑ. Πλέον θα κρατούνται σε ειδικά κέντρα κράτησης ώσπου να φτάσει η υπόθεσή τους στο δικαστήριο. Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης των ΗΠΑ που προβλέπει να επιτρέπεται η κράτηση παιδιών και εφήβων που έχουν περάσει παράτυπα τα σύνορα των δύο κρατών επ’ αόριστον, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Βλέπουμε, πως ο Τραμπ ενόψει των εκλογών του 2020, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα πως θα ξηλώσει το αριστερόστροφο Βαθύ Κράτος. Αναμένουμε να δούμε τη συνέχεια!

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •