Ισραήλ: Βεβηλώθηκαν τάφοι πεσόντων πολέμου

Δεκάδες επιτύμβιες πλάκες σε στρατιωτικό νεκροταφείο της Κοινοπολιτείας στη Χάιφα βεβηλώθηκαν, μια ενέργεια την οποία το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε χθες Σάββατο έγκλημα μίσους.

Στο συγκεκριμένο νεκροταφείο στη Χάιφα κείτονται τα λείψανα περίπου 340 στρατιωτικών από κράτη-μέλη της Κοινοπολιτείας, πεσόντων κατά τη διάρκεια κυρίως του Α΄ αλλά και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα εικονίζουν τουλάχιστον τριάντα επιτύμβιες πλάκες οι οποίες υπέστησαν βανδαλισμό, με κόκκινη μπογιά· σε ορισμένες από αυτές ζωγραφίστηκαν σβάστικες.

Οι ισραηλινές αρχές ενημερώθηκαν για το συμβάν αυτό την Παρασκευή.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ότι η βεβήλωση των τάφων είναι ένα «αποτροπιαστικό έγκλημα» διαβεβαιώνοντας ότι οι αρχές θα κάνουν το παν για να βρουν ποιοι το διέπραξαν και να τους προσαγάγουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Βρετανία κατέλαβε την Παλαιστίνη, αποσπώντας την από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και την κυβέρνησε βάσει διεθνούς εντολής για αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με την επιτροπή της Κοινοπολιτείας που είναι αρμόδια για τους τάφους των πεσόντων των πολέμων, οι 86 από τους 305 πεσόντες κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου που είναι θαμμένοι στη Χάιφα είναι άγνωστοι στρατιώτες, ενώ κείτονται επίσης εκεί 36 πεσόντες του Β΄ ΠΠ.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...