Ισραήλ: Το κοινοβούλιο ψηφίζει νόμους που ανοίγουν το δρόμο στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα το πρωί σειρά νόμων που ευνοούν τον σχηματισμό της κυβέρνησης που αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος νίκησε μαζί με τους συμμάχους του στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι σε θέση να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση μαζί με τους εταίρους του υπερορθόδοξων και ακροδεξιών κομμάτων.

Ωστόσο εξακολουθούσε να υπάρχει αβεβαιότητα για την δυνατότητα ο Αριέ Ντερί, ο επικεφαλής του υπερορθόδοξου κόμματος Σας, να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα μετά την ομολογία της ενοχής του για φορολογική απάτη στο πλαίσιο συμφωνίας με τη δικαιοσύνη.

Όμως σήμερα το πρωί, οι βουλευτές της Κνεσέτ ψήφισαν σε τελευταία ανάγνωση νόμο που επιτρέπει σε κάποιον που έχει κριθεί ένοχος για έγκλημα, αλλά δεν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση να καταλάβει υπουργικό αξίωμα.

Οι βουλευτές ψήφισαν επίσης άλλο νόμο που εγκρίνει τον διορισμό δύο ανθρώπων για το ίδιο υπουργείο, μέτρο που αποσκοπεί κυρίως να επιτρέψει στον Μπεζαλέλ Σμότριτς, τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος “Θρησκευτικός Σιωνισμός” να αναλάβει υπουργός επιφορτισμένος με την πολιτική διαχείριση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στους κόλπους του υπουργείου Άμυνας.

Τέλος η Κνεσέτ ψήφισε υπέρ της διεύρυνσης των ευθυνών του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, θέση που θα καταλάβει ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Κνεσέτ Γιαρίβ Λεβίν, προσκείμενος στον Νετανιάχου, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει χαρτοφυλάκιο στην προσεχή κυβέρνηση, παραιτήθηκε σήμερα το πρωί, καθώς ο νόμος απαιτεί να μην κατέχει αυτήν την θέση 48 ώρες πριν από τον διορισμό του σε υπουργικό θώκο.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος κατέχει ρεκόρ μακροβιότητας στην πρωθυπουργία της χώρας, (από το 1996 ως το 1999 και από το 2009 ως το 2021), αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη το υπουργικό του συμβούλιο στην Κνεσέτ, δίδοντας τέλος στη διακυβέρνηση του Ισραήλ για 18 μήνες από ετερόκλητο συνασπισμό (αριστεράς, κέντρου, δεξιάς, αράβων βουλευτών) υπό τον Ναφτάλι Μπένετ και στη συνέχεια τον Γιαΐρ Λαπίντ.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί