«Ίσως δώσουμε Patriot στην Ουκρανία»: Ποιά χώρα υπέκυψε στις πιέσεις;

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε χθες Τρίτη ανοικτός στη συζήτηση για την αποστολή αμερικανικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, μετά τις παραινέσεις της Γερμανίας σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO να διαθέσουν περισσότερα τέτοια μέσα στο Κίεβο.

Η Γερμανία υποσχέθηκε να στείλει ένα επιπλέον σύστημα, έπειτα από εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ισπανία δεσμεύτηκε να στείλει πυραύλους κατά αεροσκαφών για τα συστήματα Patriot που διαθέτουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Συστήματα Patriot διαθέτουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας και της Ελλάδας.

«Γίνεται συζήτηση για το ποιος μπορεί να στείλει συστήματα Patriot στην Ουκρανία», εξήγησε ο κ. Γιοχάνις σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν το έθιξε (…) στη συνάντησή μας, είπα πως είμαι ανοικτός στη συζήτηση. Θα πρέπει να το δούμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας ώστε να αποφασίσουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε και τι θα λάβουμε σε αντάλλαγμα, διότι θα ήταν απαράδεκτο να αφήσουμε τη Ρουμανία χωρίς συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», πρόσθεσε.

Το Βουκουρέστι υπέγραψε συμφωνία αξίας 4 δισεκ. δολαρίων για την αγορά συστημάτων Patriot το 2017. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο συμβόλαιο του είδους στο NATO και στην ΕΕ τότε —κι ως ακόμη και σήμερα—, με τις πρώτες παραδόσεις να γίνονται το 2020.

Καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας διαθέτουν το τρέχον διάστημα μόλις ένα επιχειρησιακό σύστημα, ο κ. Γιοχάνις είπε πως η συζήτηση αφορά άλλο ένα, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας για να τεθεί σε υπηρεσία.

απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί