Ισχυρές πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα: Οι αποδόσεις αυξήθηκαν πάνω από 3,5%

Τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν για ακόμη μια φορά από τις ενδείξεις ότι η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της δεν θα επιλυθεί σύντομ

α.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 3,5% για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο διάστημα του τελευταίου έτους, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα σχέδια του λαϊκιστικού συνασπισμού για μεγαλύτερο έλλειμμα παραβιάζουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες. Παράλληλα αυξάνονται κι οι αποδόσεις του αντίστοιχου ελληνικού, πουέφτασε πριν λίγο το 4,6%

Σε επιστολή του προς τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria οι Επίτροποι της ΕΕ, Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici, επεσήμαναν μια «σημαντική απόκλιση» των στόχων του προϋπολογισμού από τη δημοσιονομική πορεία, κάνοντας μια αναφορά στον προβλεπόμενο από τη Ρώμη στόχο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4%. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Luigi di Maio επανέφερε τις επιθέσεις, λέγοντας ότι η οπτική της Ρώμης εναντίον της πολιτικής λιτότητας, γίνεται ισχυρότερη σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τα ιταλικά ομόλογα επλήγησαν από την ανακοίνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στις 27 Σεπτεμβρίου, με δέσμευση ώστε οι πλήρεις προτάσεις για τον προϋπολογισμό να παραδοθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επανεξέταση στις 15 Οκτωβρίου. Οι S&P Global Ratings και Moody’s Investors Service αναμένεται να αναθεωρήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας πριν από το τέλος του μήνα.

«Οι Ιταλοί συνεχίζουν να δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ», δήλωσε ο Jens Peter Sorensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank A / S. «Αν ούτε η ΕΕ ούτε η Ιταλία δεν κάνουν πίσω, οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν σε επίπεδα υψηλότερα από τα σημερινά. Αναμένω, ωστόσο, ότι η Ιταλία και η ΕΕ θα βρουν έναν συμβιβασμό, αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολη».

Πηγή: www.newmoney.gr

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu