Ιράν-πυρηνική συμφωνία: Ποια η στάση της Μόσχας μετά τις απειλές της Τεχεράνης

Το γεγονός ότι το Ιράν εγκατέλειψε τις υπολειπόμενες υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA),

δεν παρουσιάζει καμία απειλή διάδοσης πυρηνικών όπλων από τότε που το Ιράν έχει διατηρήσει επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

«Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η παγκόσμια κοινότητα κατά την εφαρμογή των συνολικών συμφωνιών απαιτούν πολιτική βούληση και αποφασιστική συλλογική αντίδραση, πρωτίστως, από τους βασικούς συμμετέχοντες στο JCPOA. Είμαστε βέβαιοι ότι όταν οι προκλήσεις αυτές ξεπεραστούν, η ιρανική πλευρά δεν θα έχει κανένα λόγο να παρεκκλίνει από τις συντονισμένες δεσμεύσεις. Καλούμε όλους τους εταίρους να παραμείνουν στο πλαίσιο του προγράμματος JCPOA και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την επανέναρξη της σταθερής εφαρμογής του», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 5 Ιανουαρίου, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμορφώνεται πλέον με καμία από τις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο JCPOA και θα αρχίσει να εμπλουτίζει το ουράνιο βάσει των τεχνικών αναγκών του.

Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά την έξαρση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έπειτα από τη δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί, σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνή αερολιμένα της Βαγδάτης.

(sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί