Ιράν: Οι αρχές της επαρχίας Χουζεστάν εξέδωσαν νέα εντολή εκκένωσης

Οι αρχές της επαρχίας Χουζεστάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν, εξέδωσαν σήμερα νέα εντολή εκκένωσης, που αφορά τουλάχιστον 60.000 ανθρώπους στη μεγάλη πόλη Αβάζ, η οποία απειλείται από πλημμύρες.


Η εντολή εκκένωσης αποφασίστηκε «για προληπτικούς λόγους προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για τον πληθυσμό», δήλωσε τηλεφωνικώς στη δημόσια τηλεόραση ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκολαμρεζά Σαριάτι.

Η εντολή εκκένωσης αφορά πέντε περιοχές νότια της Αβάζ, διευκρίνισε ο τηλεοπτικός σταθμός, ενώ μια έκτη περιοχή είναι εν αναμονή ενδεχόμενης εκκένωσης.

Εξήντα έως εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι ζουν στις περιοχές αυτές, ανέφερε το Tasnim, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της Αβάζ εκτιμάται στο 1,3 εκατ. κατοίκους.

Σύμφωνα με το Tasnim, ο Σαριάτι κάλεσε τους νέους να «βοηθήσουν [τις αρχές] να φτιάξουν αναχώματα και να συμμετάσχουν στην απομάκρυνση των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων».

«Ο Ντεζ και ο Καρκέ ενώθηκαν (…) κοντά στην Αβάζ και κατευθύνονται αυτή τη στιγμή προς την πόλη», δήλωσε ακόμη ο κυβερνήτης στη δημόσια τηλεόραση.

Ντεζ είναι το όνομα που δόθηκε στο τμήμα του ποταμού Καρούν που διαρρέει την Αβάζ. Ο Καρκέ, που έχει πλημμυρίσει εδώ και αρκετές ημέρες, είναι ένας άλλος ποταμός μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της βιομηχανικής αυτής πόλης.

Το Σάββατο, οι αρχές είχαν διατάξει την εκκένωση χιλιάδων κατοίκων σε έξι πόλεις της περιοχής και τη Δευτέρα την εκκένωση ενός νοσοκομείου της Αβάζ που απειλείτο από τις πλημμύρες.

Το Ιράν πλήττεται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες από ισχυρές πλημμύρες, που προκάλεσαν τουλάχιστον 70 θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Οι καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν πρώτα το βόρειο τμήμα της χώρας από τις 19 Μαρτίου.

Το δεύτερο κύμα έπληξε το δυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας από τις 25 Μαρτίου. Το παρόν κύμα, που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, πλήττει ιδιαίτερα το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, και κυρίως την περιοχή Αβάζ, που σχηματίζει μια μεγάλη κοιλάδα.

Η Χουζεστάν πλήττεται από χρόνια ξηρασία εδώ και αρκετά χρόνια. Στις αρχές Απριλίου, οι αρχές χρειάστηκε να ανοίξουν επειγόντως τους υδατοφράκτες ενός φράγματος στον Καρκέ, φοβούμενες ότι θα υποχωρούσε υπό την πίεση του νερού.

Στη Σουζανγκέρντ, μια πόλη που βρίσκεται δίπλα στον Καρκέ, περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά της Αβάζ, οι πλημμύρες είναι τόσο έντονες ώστε ορισμένοι κάτοικοι έστησαν αντίσκηνα στις ταράτσες των σπιτιών τους, σύμφωνα με δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που έφθασε στην περιοχή.

Στην πεδιάδα, οι καλλιέργειες εξακολουθούν να καλύπτονται από νερό και σε πολλά σημεία το μόνο που φαίνεται είναι η κορυφή των φοινικόδεντρων.

«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να παράσχουμε τρόφιμα και είδη υγιεινής στους καταυλισμούς» που έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να υποδεχθούν τους πλημμυροπαθείς, δήλωσε χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μορτεζά Σαλιμί, εθνικός διευθυντής των επιχειρήσεων βοήθειας της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος έκανε λόγο για περίπου 44.000 ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται εκεί σε πρόχειρα καταλύματα.

Την Τρίτη ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε περίπου είκοσι λαστιχένιες λέμβους με εξωλέμβιο από τη Γερμανία που συνδράμουν της προσπάθειες των ελικοπτέρων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την προώθηση της βοήθειας.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...