Ιράν: Ο Χάικο Μάας ζητεί να συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ζήτησε χθες Κυριακή να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθεί η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την εξόντωση ιρανού ανώτατου αξιωματικού στο Ιράκ από τις ΗΠΑ. «Ως Ευρωπαίοι, έχουμε δημιουργήσει και δοκιμάσει διαύλους σταθερής επικοινωνίας με όλα τα μέρη, που […]

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας,

ζήτησε χθες Κυριακή να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθεί η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την εξόντωση ιρανού ανώτατου αξιωματικού στο Ιράκ από τις ΗΠΑ.

«Ως Ευρωπαίοι, έχουμε δημιουργήσει και δοκιμάσει διαύλους σταθερής επικοινωνίας με όλα τα μέρη, που πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως σε αυτή την κατάσταση», τόνισε ο Μάας σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Ο Μάας προέτρεψε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ να επισπεύσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αυτής της εβδομάδας, ώστε να συμφωνηθεί κοινή προσέγγιση.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα επιδιώξει να έλθει σε επαφή με την κυβέρνηση του Ιράκ, όπου το κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Κυριακή πρόταση του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι να δοθεί διαταγή σε όλα τα ξένα στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ιρακινή επικράτεια.

«Είναι πρωταρχικό μας συμφέρον η σταθερότητα και η ενότητα του Ιράκ να μην πέσουν θύματα της πρόσφατης κλιμάκωσης», σημείωσε ο Μάας.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει περίπου 120 στελέχη τους στο Ιράκ, στο πλαίσιο της επιχείρησης Inherent Resolve του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας, εάν είναι επιθυμητή και εάν το επιτρέπουν οι περιστάσεις», διαβεβαίωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

«Συζητάμε αυτή τη στιγμή εντατικά με τους εταίρους μας, στο Συμβούλιο του NATO, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και πάνω απ’ όλα με τις επαφές μας στο Ιράκ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει την προσεχή προβλεπόμενη αντικατάσταση των δυνάμεών της στο Ιράκ — τη συνηθισμένη εναλλαγή των στελεχών της που υπηρετούν εκεί — γνωστοποίησε χθες το γερμανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

photo:pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί