Ιράν: «Φτάσαμε πολύ κοντά στον πόλεμο με τις ΗΠΑ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, παραδέχθηκε ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ έφτασαν κοντά στον πόλεμο, τον περασμένο μήνα.

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, και υποστήριξε ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ έφτασαν κοντά στον πόλεμο λόγω του κακά πληροφορημένου Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι ΗΠΑ βασίστηκαν στην παραπληροφόρηση, στην άγνοια και στην αλαζονεία»

Συγκεκριμένα, ο Ζαρίφ δήλωσε στο NBC News:

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, βασισμένες σε παραπληροφόρηση, βασισμένες στην άγνοια και την αλαζονεία, ακολούθησαν σε μια πορεία που έφερε την περιοχή πολύ κοντά στο χείλος. […] Ήμασταν πολύ κοντά σε έναν πόλεμο».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 3 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Ιρανό στρατηγό, Κασέμ Σολεϊμανί, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Βαγδάτη. Η Τεχεράνη απάντησε, μερικές ημέρες μετά, με σειρά πυραυλικών επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Πάντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δικαιολόγησε την εξόντωση του Σολεϊμανί, λέγοντας ότι ήταν απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό.

Ο Ζαρίφ είπε κατά τη συνέντευξή του:

«Θέλαμε να δείξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν μπορούσαν να εκφοβίσουν το Ιράν. Οι ενέργειες κατά του Ιράν θα έχουν επιπτώσεις, αλλά η πρόθεση δεν ήταν να σκοτωθεί κανείς […] Η πρόθεση ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα, ένα πολύ σαφές μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι εάν σκοτώσουν Ιρανούς, θα απαντήσουμε».

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν έχει καμία επιρροή σε εξτρεμιστές στο Ιράκ ή στον Λίβανο και σημείωσε πως σκοπός του Σολεϊμανί, κατά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη, ήταν το να αμβλύνει τις εντάσεις και να πείσει τους τρομοκράτες να μην αναλάβουν περαιτέρω δράση, μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, στη Βαγδάτη, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε:

«Ο Σολεϊμάνι εργάζονταν στο «να περιορίσει ανθρώπους από την εμπλοκή σε πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον οποιουδήποτε […] Αυτή ήταν η δουλειά του. Αυτό προσπαθούσε να κάνει, να περιορίσει την κατάσταση».

Ο Ζαρίφ αναφέρθηκε και στην επιστολή που έλαβε από τον Μάικ Πομπέο, χαρακτηρίζοντάς την ως «εξαιρετικά ακατάλληλη προς το Ιράν», κατά τη διάρκεια της όξυνσης της κρίσης, τον Ιανουάριο, και τόνισε ότι περιείχε «απειλές», αλλά δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο.

(Με πληροφορίες από Sputniknews – φωτο:Unsplash)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...