Ιράκ: Παραστρατιωτικός ηγέτης σκοτώθηκε σε αμερικανικό πλήγμα με drone

Ο στρατός των ΗΠΑ εξαπέλυσε σήμερα ανταποδοτικό πλήγμα στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον θάνατο ηγέτη παραστρατιωτικής οργάνωσης που κατηγορείτο για πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Πηγές της ιρακινής αστυνομίας και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εκτόξευσε τουλάχιστον δύο ρουκέτες στην ανατολική Βαγδάτη σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν από την ιρακινή παραστρατιωτική οργάνωση αλ-Νουτζάμπα’α.

Αστυνομικές και παραστρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως οι ρουκέτες στοχοποίησαν ένα όχημα μέσα στο αρχηγείο της Νουτζάμπα’α και σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους, περιλαμβανομένου ενός τοπικού διοικητή της οργάνωσης και ενός συνεργάτη του. Υγειονομικές πηγές επιβεβαίωσαν τον απολογισμό των νεκρών.

Στρατεύματα των ΗΠΑ έχουν δεχθεί επιθέσεις τουλάχιστον 100 φορές στο Ιράκ και στη Συρία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο, συνήθως με ρουκέτες και drones-καμικάζι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη γειτονική Συρία στην προσπάθεια να αποτρέψουν μια επανεμφάνιση των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

“Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις αποδίδουν στις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού την ευθύνη για αυτήν την αδικαιολόγητη επίθεση σε μια οντότητα της ιρακινής ασφάλειας”, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, αναφερόμενος στη σημερινή επίθεση.

Στην ανακοίνωση η παραστρατιωτική οργάνωση περιγράφεται ως ιρακινή δύναμη που επιχειρεί με την εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως χτυπήθηκε ένα όχημα με πρόθεση να σκοτωθεί ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης και πως αυτό επιτεύχθηκε.

Εικόνες βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από προσκείμενους στους παραστρατιωτικούς ιστοτόπους έδειξαν ένα κατεστραμμένο όχημα στις φλόγες. To Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις εικόνες.

Οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία αντιτίθενται στην εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα και επιρρίπτουν την ευθύνη εν μέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός αλ Σουντάνι ασκεί περιορισμένο έλεγχο σε ορισμένες υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις, την υποστήριξη των οποίων χρειάστηκε προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία πριν από έναν χρόνο και οι οποίες αποτελούν τώρα ένα ισχυρό μπλοκ στον κυβερνώντα συνασπισμό.

Ιρακινές πηγές ασφαλείας είπαν πως δεν διαθέτουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος μπορεί να διενήργησε το πλήγμα εν αναμονή κυβερνητικής έρευνας.

Ιρακινοί παραστρατιωτικοί διοικητές κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διενήργησαν την επίθεση και απείλησαν να ανταποδώσουν.

“Θα ανταποδώσουμε και θα κάνουμε τους Αμερικανούς να μετανιώσουν που έκαναν αυτήν την επίθεση”, δήλωσε ο Αμπού Αγκίλ αλ-Μουσάουι, τοπικός διοικητής ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Τον περασμένο μήνα οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν ανταποδοτικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ έπειτα από επίθεση με drone μαχητών που συνδέονται με το Ιράν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένα μέλος των δυνάμεων των ΗΠΑ και να τραυματιστούν άλλα δύο.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί