Menu

ΗΠΑ: Συνθήκες κοινοβουλευτικής σύγκρουσης

Οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία καταψήφισαν χθες ένα νομοσχέδιο για την αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή, διαμαρτυρόμενοι για την συνέχιση της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι ίδιοι είναι πιθανόν να ψηφίσουν κατά της νομοθετικής ατζέντας που έχει ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, στην περίπτωση που συνεχιστεί η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σχολιάζει το “Politico.”

Η απόρριψη του νομοσχεδίου με ψήφους 56-44 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη, μιας σειράς κοινοβουλευτικών προσπαθειών παρεμπόδισης των πρωτοβουλιών του Μακόνελ στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στην Γερουσία συζήτησαν σε ιδιωτικό επίπεδο την διαχείριση των ψηφοφοριών που θα διεξαχθούν στην ολομέλεια, για το χρονικό διάστημα που θα διαρκεί η μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι ίδιοι εμφανίζονται προβληματισμένοι ως προς το ενδεχόμενο να φανεί προς τα έξω ότι τηρούν μία αρνητική στάση, για όσο διαρκεί το πολιτικό αδιέξοδο αναφορικά με την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι ηγέτες των Δημοκρατικών επιδιώξουν να διατηρήσουν εστιασμένη την προσοχή τους στην διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και στην αρνητική στάση που τηρεί ο Μακόνελ αναφορικά με την εισαγωγή στην ολομέλεια της Γερουσίας, των νομοσχεδίων για τις δαπάνες που ψηφίζουν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Μακόνελ έχει δηλώσει ότι θα προωθήσει μόνο τα νομοσχέδια δαπανών, για τα οποία ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα τα υπογράψει, ενώ τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων δεν εκπληρώνουν αυτή την προϋπόθεση.

“Είναι παράλογο να διαχειριστούμε αυτή την εβδομάδα, ως μια χαλαρή εβδομάδα στην οποία ασχολούμαστε με γενικά ζητήματα, ενώ δεν έχουμε κατορθώσει να πάρουμε χρόνο στην ολομέλεια,” δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπράιαν Σχατζ, που ψήφισε κατά της προώθησης του αναφερόμενου νομοσχεδίου.

“Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση. Ψηφίζω όχι σήμερα το βράδυ, προκειμένου να αποσαφηνίσω την θέση μου,” δήλωσε ο ίδιος χθες.

“Πιστεύουμε ότι η επαναλειτουργία της κυβέρνησης θα είναι η πρώτη κίνηση λειτουργίας της οικονομίας,” δήλωσε το ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Ντικ Ντάρμπιν. “Η θέση του Μακόνελ ότι θα περιμένει το μήνυμα του προέδρου. Ελπίζω ότι αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα θα του υπενθυμίσει ότι καθεμιά από τις υπηρεσίες τις κυβέρνησης, έχει τις δικές της αρμοδιότητες,” δήλωσε ο ίδιος.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν που υποστήριξε την προώθηση του νομοσχεδίου για την Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι στην διάρκεια συνάντησης της ηγεσίας των Δημοκρατικών αποκόμισε την εντύπωση ότι η στάση αυτή (της παρεμπόδισης νομοσχεδίων) αποτελεί μία μακροπρόθεσμη στρατηγική. “Ανέδειξα την θέση μου, αλλά δε νομίζω ότι κάποιος βρίσκεται στην λογική να μπλοκάρει τα πάντα,” πρόσθεσε ο Μάντσιν.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τέσσερις Δημοκρατικοί γερουσιαστές, μετά την ηγετική προσπάθεια Δημοκρατικών που εκλέγονται στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσινγκτον να το μπλοκάρουν. Ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν από το Μέριλαντ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια και κατά την διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Από την πλευρά του, ο Μακόνελ επέκρινε την διαρκώς ενισχυόμενη συνοχή μεταξύ των Δημοκρατικών, με στόχο την απόρριψη νομοσχεδίων που δεν σχετίζονται με την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει “μία σημαντική δικομματική ψήφο κι όχι μία κομματική αναμέτρηση” στο νομοσχέδιο για την Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στους Δημοκρατικούς για την στάση τους να μην επιδιώκουν συμβιβασμό με τον πρόεδρο Τραμπ στο ζήτημα με το συνοριακό τείχος. “Η αδιαλλαξία των Δημοκρατικών έχει καταστήσει σαφές ότι το 1/4 της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει αναστείλει την λειτουργία του, για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Δύο εβδομάδες. Τώρα απειλούν για να θέσουν και την Γερουσία εκτός λειτουργίας,” δήλωσε ο Μακόνελ.

Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν ανάληψη ευθύνης κι από τον Μακόνελ για την διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έχει αγκαλιάσει ο πρόεδρος Τραμπ. Έτσι, είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τα νομοσχέδια που δεν σχετίζονται με την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα ψηφίζονταν. Η στάση τους, αυτή έχει ως στόχο να προειδοποιήσει πρακτικά τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.

Αμέσως μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου, ο Μακόνελ κινήθηκε άμεσα για να το επαναφέρει στην ολομέλεια, ενώ δήλωσε ότι θα υποχρεώσει τους Δημοκρατικούς να το καταψηφίσουν αρκετές φορές, στην περίπτωση που η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχιστεί.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν διαμορφώσει μία ξεκάθαρη θέση για το αν θα καταψηφίσουν όλα τα νομοσχέδια που θα έρθουν στην ολομέλεια της Γερουσίας, μέχρι την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πηγή: “Politico”

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...