• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΗΠΑ σε Ρωσία: Αφήστε αμέσως ελεύθερους τους Ουκρανούς αιχμαλώτους

ΗΠΑ σε Ρωσία: Αφήστε αμέσως ελεύθερους τους Ουκρανούς αιχμαλώτους

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία στέλνουν οι ΗΠΑ και κατηγορούν τη Μόσχα για επικίνδυνη κλιμάκωση στο στενό του Κερτς!

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκφράζει βαθιά ανησυχία για το συμβάν στη Μαύρη Θάλασσα που συνέβη στις 25 Νοεμβρίου, καθώς τα ουκρανικά πλοία προσπάθησαν να περάσουν από το στενό του Κερτς.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του το State Department αναφέρει ότι τα ρωσικά πλοία που επιτέθηκαν και άνοιξαν πυρ στα τρία ουκρανικά, τραυματίζοντας τους ουκρανούς ναύτες, πριν καταλάβουν τα σκάφη, κλιμάκωσαν επικίνδυνα την κατάσταση και παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

Καλούμε τη Ρωσία να επιστρέψει στην Ουκρανία τα σκάφη της και τα μέλη του πληρώματός της και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, επεκτείνοντας τα χωρικά ύδατά της.

Καλούμε τους Προέδρους Ποροσένκο και Πούτιν να συμμετάσχουν άμεσα στην επίλυση αυτής της κατάστασης. Από την άποψη αυτή, επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στη μορφή Normandy Four.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, επεκτείνοντας τα χωρικά ύδατά της, καθώς και το δικαίωμα των πλοίων της να διασχίζουν διεθνή ύδατα. Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Κριμαίας, οι ΗΠΑ απορρίπτουν την απόπειρα προσχώρησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.