• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΗΠΑ: «Πυρετός» στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου

ΗΠΑ: «Πυρετός» στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να υπερασπιστούν έναν μεγάλο αριθμό εκλεγμένων μελών του κόμματος, που αντιμετωπίζουν τον πολιτικό κίνδυνο της μη επανεκλογής τους, στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

 

Από την άλλη μεριά, τα οικονομικά κονδύλια που υπάρχουν και είναι διαθέσιμα είναι περιορισμένα και το γεγονός αυτό, οδηγεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε μία οδυνηρή επιλογή σχετικά με το ποιους υποψηφίους μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά, αλλά και ποιους άλλους θα αφήσει αβοήθητους, προκειμένου από μόνοι τους να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά έξοδα του προεκλογικού αγώνα, σχολιάζει το Politico.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του κόμματος, περίπου 45 έδρες που ελέγχονται σήμερα από τους Ρεπουμπλικάνους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να περάσουν στον έλεγχο των Δημοκρατικών. Ο “πονοκέφαλος” της ηγεσίας του κόμματος είναι κυρίως οικονομικός, καθώς είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί το οικονομικό κόστος του προεκλογικού αγώνα, προκειμένου να διασωθεί η πλειοψηφία των 23 εδρών που διαθέτει σήμερα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους που έχουν εμπλακεί σε υποτονικές προεκλογικές εκστρατείες, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα και με την συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη των προεκλογικών εκστρατειών τους.

“Είναι μία χρονική περίοδος, στην οποία θα πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις. Είναι πιθανό μέσα στις επόμενες εβδομάδες να στενοχωρηθούν κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι, που είναι μέλη του Κογκρέσου,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κεν Σπέιν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Στο παρασκήνιο, οι υψηλόβαθμοι στρατηγιστές του κόμματος προσπαθούν να αποφασίσουν σχετικά με τους υποψήφιους Ρεπουμπλικάνους που θα υποστηρίξουν.

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο για την απώλεια της οικονομικής υποστήριξης του κόμματος, είναι η Μπάρμπαρα Κόμστοκ (Βιρτζίνια), ο Κέιθ Ρόθφους (Πενσιλβάνια), αλλά κι ο Μπομπ Μπλουμ (Αϊόβα). Η κατάσταση είναι ακόμη πιο πολιτικά δυσχερής για τους παραπάνω υποψηφίους, καθώς η τύχη τους, στις ενδιάμεσες εκλογές, θεωρείται αβέβαιη επί τη βάσει της προεκλογικής δυναμικής στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Από την πλευρά του, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει μέχρι σήμερα εξασφαλίσει την διάθεση εκατομμυρίων δολαρίων για μελλοντικό διαφημιστικό χρόνο, προκειμένου να ενισχύσει προεκλογικά τις υποψηφιότητες της Κόμστοκ και του Ρόθφους.

Ωστόσο, η τελική διάθεση των κονδυλίων αυτών από το κόμμα δεν είναι δεδομένη, καθώς ενδέχεται να διοχετευθούν για την υποστήριξη άλλων υποψηφίων που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγούν.

“Την χρονική αυτή στιγμή κι ενώ οι προεκλογικές προκλήσεις έχουν τόσο μεγάλη έκταση, θα πρέπει να γίνουν δύσκολες επιλογές,” δήλωσε ο Μπράιαν Γουόλς, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που τώρα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία της πολιτικής κίνησης “America First Action” που υποστηρίζει τον πρόεδρο Τραμπ. Η αναφερόμενη πολιτική κίνηση, διαθέτει συνήθως εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων, στις εκλογές για το Κογκρέσο.

“Αυτός είναι ο κόσμος, στον οποίο ζούμε σήμερα,” πρόσθεσε με νόημα ο Γουόλς.

Το κλίμα νευρικότητας κι αγωνίας αρχίζει να εδραιώνεται μεταξύ των υποψηφίων, αλλά και των συμμάχων τους.

Ο Κέβιν Γιόντερ (Κάνσας) που αντιμετωπίζει προβλήματα με την επανεκλογή του, ενώ οι Δημοκρατικοί ξοδεύουν μεγάλα ποσά προκειμένου να τον νικήσουν, παραπονέθηκε στους πολιτικούς του συμμάχους ότι η εθνική επιτροπή του κόμματος δεν έχει κάνει όσα θα έπρεπε για να τον βοηθήσει στην προεκλογική του προσπάθεια, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έχουν λάβει γνώση των σχετικών συζητήσεων.

Ενδεικτική της νευρικότητας που υπάρχει στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων θεωρήθηκε η παρέμβαση της δωρητού του κόμματος, Μπόμπι Κίλμπεργκ που έχει έδρα την Βόρεια Βιρτζίνια. Η Κίλμπεργκ άσκησε πιέσεις σε αξιωματούχους του κόμματος, στην διάρκεια μιας πολιτικής διάσκεψης του Μιτ Ρόμνεϊ στην Γιούτα, μέσα στο καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι το ειδικό ταμείο των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων (Congressional Leadership Fund -CLF) δεν κάνει αρκετά για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Κόμστοκ.

Το ταμείο αυτό, συνδέεται με μία ισχυρή πολιτική κίνηση υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, ενώ δεν έχει προγραμματίσει την χρηματοδότηση διαφημίσεων για την υποστήριξη της Κόμστοκ. Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που βρίσκονται κοντά στον αναφερόμενο οργανισμό πολιτικής υποστήριξης, που πιστεύουν ότι η προεκλογικός αγώνας της Κόμστοκ, δεν θα καταφέρει να της εξασφαλίσει την επανεκλογή της.

“Είναι προσωπικά πολύ ενοχλητικό για μένα. Το γεγονός ότι το CLF δεν υποστηρίζει την Μπάρμπαρα, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα πράξει κάτι τέτοιο. Το βρίσκω όλο αυτό, ιδιαιτέρως απογοητευτικό,” δήλωσε η Κίλμπεργκ που είναι φίλη της Κόμστοκ και την υποστηρίζει οικονομικά.

Η ίδια, προγραμματίζει να οργανώσει μία εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για την Κόμστοκ, που θα γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ δήλωσε πως έχει μιλήσει με την Κόμστοκ για την απουσία που έχει ο επίσημος μηχανισμός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, από την προεκλογική της εκστρατεία.

“Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταλάβει κανείς, το πόσο έχει απογοητευτεί από αυτό. Πως θα μπορούσε να μην είχε απογοητευτεί;” Τόνισε η Κίλμπεργκ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με την διακοπή της οικονομικής υποστήριξης του κόμματος, είναι αυτοί που αγνόησαν τις σχετικές προειδοποιήσεις που έχουν γίνει σχετικά με τον ύπουλο πολιτικό χαρακτήρα που θα έχει η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, δηλώνουν από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι του κόμματος.

Στην διάρκεια μιας διάσκεψης των Ρεπουμπλικάνων για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το Κογκρέσο (NRCC) Στιβ Στίβερς, είχε προειδοποιήσει τους υποψηφίους των ενδιάμεσων εκλογών, ότι θα έχαναν την οικονομική υποστήριξη του κόμματος, αν αποτύγχαναν να πραγματοποιήσουν μία επιτυχή προεκλογική εκστρατεία.

“Η NRCC δεν θα μπορέσει να βοηθήσει, όσους δεν βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Πρόκειται για την λήψη σκληρών αποφάσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα επιλεγούν οι καλύτεροι,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φιλ Ίνγκλις πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Πενσιλβάνια.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu