• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΗΠΑ-Κίνα: Ξεκίνησε στην Ουάσινγκτον ο νέος γύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων

ΗΠΑ-Κίνα: Ξεκίνησε στην Ουάσινγκτον ο νέος γύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ξανάρχισαν σήμερα, υπό τη σκιά των ενισχυμένων δασμών που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε σειρά κινεζικών εισαγόμενων προϊόντων.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιτζερ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν υποδέχτηκαν την κινεζικής αντιπροσωπεία στην οποία μετέχει ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, γύρω στις 9.30, τοπική ώρα.

Οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές εμφανίστηκαν χαλαροί, μολονότι τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα οι πρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Λιου Χε, χαμογελαστός, χαιρέτισε μάλιστα τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο όπου διεξάγεται η συνάντηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα άφησε να εννοηθεί ότι στις διαπραγματεύσεις αυτές δεν πρόκειται να επιτευχθεί μια συμφωνία εντός της εβδομάδας. “Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. “Οι δασμοί θα φέρουν πολύ περισσότερο πλούτο στη χώρα μας απ’ ότι μια εξαιρετική συμφωνία παραδοσιακού τύπου”, εξήγησε.

(φώτο: Pexels)