ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Η συνέχεια του εμπορικού πολέμου θα είναι «σκληρή»

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μετά από σχετικές συζητήσεις, πήρε την απόφαση να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Μέχρι εχθές, απλά υπήρχε η πιθανότητα να επιβληθούν επιπλέον δασμοί αλλά σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ βάζει και άλλο «λάδι στην φωτιά» που ο ίδιος φρόντισε να ανάψει.

Ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) ανέθεσε στον μόνιμο αντιπρόσωπο (Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ) να εξετάσει την πιθανότητα να αυξηθούν οι τελωνειακοί δασμοί, από το 10% στο 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς και πρόσθεσε ότι ο σκοπός είναι «να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει συμπεριφορά.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί το Πεκίνο για «δόλιες» πρακτικές και «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας». Απαιτεί από τον ασιατικό γίγαντα να εγκαταλείψει αυτές τις πρακτικές, να μειώσει το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα ύψους 200 δισεκ. δολαρίων σε ετήσια βάση και να ανοίξει περισσότερο τις αγορές του στις αμερικανικές εταιρείες.

Δεν έχουμε δει κάποια εξέλιξη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, ανέφεραν σε επιτιμητικό τόνο αμερικανοί αξιωματούχοι. Αντί (οι Κινέζοι) να αλλάξουν συμπεριφορά, επέβαλαν αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, συνέχισαν και διεμήνυσαν ότι ο Τραμπ παραμένει αποφασισμένος να εξασφαλίσει αποτελέσματα.

Ερωτηθείς εάν η απόφαση αυτή πιθανόν συνδέεται με τις πρόσφατες επικρίσεις του ρεπουμπλικάνου για την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος, του γιούαν, ο ένας από αυτούς είπε ότι «δεν θα σπεύσω να εξαγάγω το συμπέρασμα ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη πρακτική» του Πεκίνου.

Όμως ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί το 2015 να μην προχωρά σε ανταγωνιστικές νομισματικές υποτιμήσεις, δηλαδή να μειώνει την αξία του γιούαν για να γίνονται πιο ανταγωνιστικά τα κινεζικά εξαγόμενα προϊόντα.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν ήδη την 6η Ιουλίου τιμωρητικούς, επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων. Το Πεκίνο ανταπέδωσε επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά εξαγόμενα προϊόντα ίσης αξίας.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε την Τετάρτη, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, ότι η Κίνα θα ανταποδώσει εάν επιβληθούν νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ, ενώ προεξόφλησε ότι η αμερικανική πίεση δεν θα φέρει αποτέλεσμα και υπενθύμισε ότι το Πεκίνο ανέκαθεν τασσόταν υπέρ του διαλόγου για την επίλυση διενέξεων για το εμπόριο.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu