Ινδονησία: Στους 319 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό

Στους 319 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Κυριακή το νησί Λομπόκ, στη νότια Ινδονησία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφάλειας Βιράντο (πολλοί Ινδονήσιοι έχουν μόνο επίθετο) σε συνέντευξη Τύπου.

 

«Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 319 νεκρούς», δήλωσε ο υπουργός Βιράντο.

Νωρίτερα, το τοπικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara ανέφερε ότι ο αριθμός αυξήθηκε στους 347 νεκρούς.

Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 164 νεκροί.

Εξαιτίας του σεισμού, δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις αρχές, που διαβεβαιώνουν ότι αυτός ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια.

Κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να καταφύγουν κάτω από σκηνές και πρόχειρα καταλύματα με τέντες.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε το 75% των σπιτιών σε ορισμένα χωριά στο ανατολικό και στο βόρειο Λομπόκ: «ξεκάθαρα» ήταν «εξαιρετικά καταστροφικός».

Σε αρκετούς καταυλισμούς σεισμοπαθών σημειώνεται έλλειψη τροφίμων, ενώ άλλοι εκτοπισμένοι υπέστησαν ψυχολογικά τραύματα έπειτα από τον δεύτερο πολύ ισχυρό σεισμό μέσα σε μία εβδομάδα. Ο πρώτος σεισμός, την 29η Ιουλίου, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους.

Οι τοπικές αρχές, η κεντρική κυβέρνηση και ΜΚΟ προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες στην προσπάθεια να φθάσουν σε ορισμένες κοινότητες λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους δρόμους.