Η Τουρκία αποχωρεί από το ρωσικό σύστημα καρτών Mir – Υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ

Την πόρτα της εξόδου από το ρωσικό σύστημα καρτών, γνωστό και ως Mir, αναμένεται να διαβούν οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, σε ακόμη μία ένδειξη του πώς οι δευτερογενείς κυρώσεις των ΗΠΑ αναγκάζουν τις τρίτες χώρες να αποστασιοποιηθούν από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για τις τράπεζες Turkiye Halk, TC Ziraat και Turkiye Vakiflar, οι οποίες αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση του ρωσικού συστήματος, παρότι η Άγκυρα εξακολουθεί να απέχει από τη στρατηγική των κυρώσεων, διατηρώντας ανοιχτούς τους δίαυλους συνεργασίας με το Κρεμλίνο.

Η εν λόγω απόφαση συνιστά αποτέλεσμα των πιέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς ενδεχόμενη συμμετοχή των τουρκικών τραπεζών στο Mir θα μπορούσε να προκαλέσει την επιβολή τιμωρητικών μέτρων εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις ΗΠΑ, όπου έδωσε το «παρών» στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Nureddin Nebati.

Είχε προηγηθεί η σαφής προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον όσων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κλείνουν νέες συμφωνίες ή επεκτείνουν τις ήδη υπάρχουσες με τον ρωσικό πάροχο καρτών. Ένα ηχηρό καμπανάκι και για την Άγκυρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ιδιωτικές τράπεζες Turkiye Is Bankasi και Denizbank ήταν οι πρώτες που έσπευσαν να αναστείλουν τη συμμετοχή τους από το ρωσικό σύστημα, προλειαίνοντας το έδαφος και για τις υπόλοιπες.

Ας σημειωθεί ότι οι κάρτες Mir είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ανάμεσα στους Ρώσους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν κατά κόρον στα ταξίδια προς την Τουρκία και όσες χώρες διατηρούν «ανοιχτά» τα σύνορα με τη Μόσχα.

(newmoney – φωτo:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί