• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Τεχεράνη κατηγορεί τη Βαγδάτη ότι απέτυχε να προστατεύσει το ιρανικό προξενείο

Η Τεχεράνη κατηγορεί τη Βαγδάτη ότι απέτυχε να προστατεύσει το ιρανικό προξενείο

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως η ιρακινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την προστασία του προξενείου του στην ιερή πόλη Νατζάφ,

δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, μια ημέρα αφού ιρακινοί διαδηλωτές επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά στο κτίριο.

«Η ιρακινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και των διπλωματών στο Ιράκ … Η Τεχεράνη καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση και ζητεί από την ιρακινή κυβέρνηση να απαντήσει σθεναρά στους δράστες», δήλωσε ο Μουσαβί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Σε μια κλιμάκωση της βίας στις διαδηλώσεις που έχουν στόχο την πτώση της υποστηριζόμενης από το Ιράν κυβέρνησης, ιρακινοί διαδηλωτές εισέβαλαν χθες και έβαλαν φωτιά στο ιρανικό προξενείο στη νότια πόλη Νατζάφ.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως το προσωπικό του προξενείου, που είχε απομακρυνθεί λίγο πριν από την εισβολή των διαδηλωτών, είναι «σώο και αβλαβές». Το Ιράκ καταδίκασε την επίθεση.

Οι διαμαρτυρίες, που άρχισαν την 1η Οκτωβρίου στη Βαγδάτη και έχουν επεκταθεί σε όλες τις νότιες πόλεις, αποτελούν τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση της πολιτικής τάξης στο Ιράκ, όπου επικρατούν οι σιίτες μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 που ανέτρεψε τον σουνίτη δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν.

photo:pexels