• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό 3 εβδομάδων εν αναμονή των σχεδίων του Τζόνσον για το Brexit

Η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό 3 εβδομάδων εν αναμονή των σχεδίων του Τζόνσον για το Brexit

Η βρετανική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου σήμερα, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει τις προτάσεις του για μια βελτιωμένη συμφωνία για το Brexit.

Ενώ έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από το δημοψήφισμα του 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται προς την ημερομηνία εξόδου της 31ης Οκτωβρίου χωρίς να είναι σαφές εάν θα αποχωρήσει με ή χωρίς συμφωνία ή εάν ακόμα θα υπάρξει Brexit την ημερομηνία αυτή. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να περιλαμβάνουν νέες ιδέες που καταργούν το αμφισβητούμενο δίκτυ ασφαλείας για το ιρλανδικά σύνορα, το λεγόμενο backstop, στο οποίο είχε συνομολογήσει προηγουμένως η Βρετανία. Ωστόσο, ακόμα και πριν παρουσιαστεί επίσημα το σχέδιο αυτό, η Ιρλανδία απέρριψε τις ιδέες που ακούγονται, όπως για τελωνειακούς ελέγχους σε προϊόντα σε κάποια απόσταση από τα ίδια τα σύνορα.

«Η αγορά έχει δει αυτού του είδους τους τίτλους και στο παρελθόν και τότε γίνεται υπαναχώρηση, άρα υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα για το τι θα δούμε», δήλωσε η Τζέιν Φόλεϊ, αναλύτρια στη Rabobank.

Στις 13:20 ώρα Ελλάδας, η βρετανική λίρα σημείωσε μικρή πτώση στο 1,2294 δολάριο, έχοντας υποχωρήσει προσωρινά σε νέο χαμηλό τριών εβδομάδων στο 1,2260 δολάριο.