• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η πρώτη επέτειος, του Ευρωπαϊκού Πυλώνα….Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Η πρώτη επέτειος, του Ευρωπαϊκού Πυλώνα….Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Ένα χρόνο από την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων γιορτάζει αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων εγκρίθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2017 στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ και δεσμεύει την ΕΕ σε σημαντικές αρχές, όπως το δικαίωμα σε δίκαιους μισθούς, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και σε καλής ποιότητας βασικές υπηρεσίες.

«Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων έχει σχεδιαστεί για να αφήσει θετικό αποτύπωμα στην καθημερινή ζωή όλων των Ευρωπαίων. Στην Επιτροπή χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή της προκειμένου να υλοποιήσουμε τις αρχές του Πυλώνα», σημειώνουν σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων, δεξιοτήτων και κινητικότητας εργατικού δυναμικού, Μαριάν Τίσεν.

Συνεχίζοντας, η δήλωση αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο έχει πλέον εντονότερη κοινωνική διάσταση από ποτέ, και ο Πυλώνας είναι άρτια ενσωματωμένος στη διαδικασία για την παρακολούθηση της προόδου στα κοινωνικά θέματα», προσθέτοντας πως η Επιτροπή έχει υποβάλει σειρά νομοθετικών προτάσεων για την υλοποίηση του, αρκετές από τις οποίες όμως εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών.

Αυτό αφορά ιδίως την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, την πρωτοβουλία σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής των γονέων και των φροντιστών, τη νέα οδηγία για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, και τη μεταρρύθμιση των κανόνων για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Περιλαμβάνει επίσης την πρόταση για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου + που θα χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027.

“Για να εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε από κοινού, πρέπει να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο σε όλες αυτές τις προτάσεις πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, είμαστε ταγμένοι στην προάσπιση και την προαγωγή των κοινωνικών δικαιωμάτων που στηρίζουν αποτελεσματικότερα τη δίκαιη και αποδοτική λειτουργία των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας τώρα και στο μέλλον”, καταλήγει η κοινή δήλωση.

Με αφορμή την πρώτη επέτειο από την υιοθέτηση του Κοινωνικού Πυλώνα, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), Λούκα Βισεντίνι παρέδωσε στην επίτροπο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις ένα κέικ και μια κάρτα με το μήνυμα: «Αγαπητέ Πυλώνα, σας ευχόμαστε χαρούμενα γενέθλια. Μας έχετε δώσει ελπίδα για το μέλλον. Πρέπει να μεγαλώσετε για να εκπληρώσετε τις δυνατότητές σας.

«Ο Κοινωνικός Πυλώνας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε μόλις ένα χρόνο», δήλωσε ο Λ. Βισεντίνι, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά στο μέλλον».

Η κάρτα που απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης πως «είναι λυπηρό ότι δεν μπορούν όλοι να πάρουν ένα κομμάτι από το κέικ», υπενθυμίζοντας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν «εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες που εργάζονται σε άδικες συνθήκες, όσοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα λόγω μισθών φτώχειας ή μη μισθών και όλοι όσοι είναι παγιδευμένοι σε μηδενικά συμβόλαια ή σε ψεύτικη αυτοαπασχόληση».

«Ο πυλώνας υπόσχεται να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και ελπίζουμε ότι θα προσφέρει σύντομα πραγματικές λύσεις», καταλήγει η κάρτα.