Η πλειοψηφία των Αμερικανών περιμένει «βίαια γεγονότα» αμέσως μετά τις εκλογές

Δύο στους τρεις Αμερικανούς φοβούνται πως μπορεί να ξεσπάσει πολιτική βία μετά τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ,

στις οποίες θα αναμετρηθούν και πάλι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του στην προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η σφυγμομέτρηση αυτή που έγινε σε δείγμα 3.934 ενηλίκων Αμερικανών έδειξε ότι υπάρχει ευρεία ανησυχία πως οι ΗΠΑ μπορεί να ζήσουν μια επανάληψη των ταραχών που ακολούθησαν την εκλογική ήττα του Τραμπ το 2020.

Γύρω στο 68% των ερωτηθέντων στην έρευνα αυτή που έγινε διαδικτυακά –εκ των οποίων 83% Δημοκρατικοί και 65% Ρεπουμπλικανοί– απάντησε ότι συμφωνεί με τη δήλωση ότι ανησυχεί πως εξτρεμιστές θα καταφύγουν στη βία αν δεν είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Συνολικά το 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαφωνεί με τη διατύπωση αυτή και το 16% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις, ο Τραμπ έχει αρνηθεί να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών και σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις έχει περιγράψει τους Δημοκρατικούς ως απατεώνες.

Έξω από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης στο οποίο εκδικάζεται ποινική υπόθεση εναντίον του για την απόκρυψη πληρωμής ύψους 130.000 δολαρίων, που έκανε προεκλογικά το 2016 για να εξαγοράσει τη σιωπή της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, συνάδελφοί του Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν την ψευδή δήλωση ότι του έκλεψαν τις εκλογές το 2020.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ της 7ης και της 14ης Μαΐου, έδειξε ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στη διαφάνεια των αμερικανικών εκλογών από τους Δημοκρατικούς. Μόνον ένα 47% εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών του Νοεμβρίου θα είναι ακριβή και νόμιμα, σε σύγκριση με ένα 87% των Δημοκρατικών, που δήλωσε βέβαιο.

Η έρευνα αυτή έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 2 ποσοστιαίες μονάδες.

απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί