• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Μπίρλαϊν προτείνει τον Γιοχάνες Χαν ως Επίτροπο της χώρας, στην ΕΕ

Η Μπίρλαϊν προτείνει τον Γιοχάνες Χαν ως Επίτροπο της χώρας, στην ΕΕ

Τον έως τώρα εκπρόσωπο της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

τον Επίτροπο Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας Γιοχάνες Χαν, προτείνει εκ νέου για την ανάληψη της θέσης του Αυστριακού Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

Σε ανακοίνωσή της το απόγευμα στη Βιέννη, η καγκελάριος αναφέρει πως, ενόψει των έως τώρα συνομιλιών της με τα κόμματα της Βουλής και υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση της Κεντρικής της Επιτροπής, προτίθεται να προτείνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Γιοχάνες Χαν για να αναλάβει και πάλι τη θέση του Αυστριακού Επιτρόπου.

Ο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος νωρίτερα υπήρξε υπουργός Επιστημών στην τότε κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – από το οποίο προέρχεται — εκπροσωπεί την Αυστρία ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2010, έχοντας διατελέσει μέχρι το 2014 Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και στη συνέχεια, έως τώρα, Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας.

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε προτρέψει πρόσφατα τα κόμματα της Βουλής σε επίσπευση των διαβουλεύσεων ως προς την επιλογή του Αυστριακού υποψηφίου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη σημερινή εκ νέου πρόταση του Γιοχάνες Χαν από την Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η οποία ως υπηρεσιακή καγκελάριος θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, δίνεται ένα τέλος στις εικασίες των προηγούμενων ημερών για μία ενδεχόμενη επιλογή γυναίκας ως Αυστριακής Επιτρόπου.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να διεξαχθεί η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως προς την προτεινόμενη για διάδοχο του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημερινή υπουργό ‘Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, σε περίπτωση έγκρισής της και ανάληψης της θέσης, θα πρέπει στις αρχές του φθινοπώρου να παρουσιάσει τα μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ως “χαρτοφυλάκιο-κλειδί”, που αποτελεί αναγνώριση για τον Γιοχάνες Χαν και για την Αυστρία, είχε χαιρετίσει ο τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών – και μετέπειτα καγκελάριος — Σεμπάστιαν Κουρτς την ανάθεση των αρμοδιοτήτων Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας στον Αυστριακό Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, τον Σεπτέμβριο του 2014, από τον τότε νέο πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, έπειτα από τα χαρτοφυλάκια Αγροτικής Πολιτικής, Εξωτερικής Πολιτικής και τελευταία Περιφερειακής Πολιτικής, η Αυστρία αναλάμβανε με τις αρμοδιότητες Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας και πάλι την ευθύνη μιας κεντρικής αποστολής της ΕΕ, κάτι που συνιστά, όπως έλεγε, μια “θαυμάσια αναγνώριση για τον κ. Χαν και για ολόκληρη την Αυστρία”.

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς, καλύπτει με στέλεχος του τη θέση του Αυστριακού Επιτρόπου ήδη από την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1.1.1995.

Αρχικά και μέχρι το 2005, με τον Επίτροπο Γεωργίας Φραντς Φίσλερ, από το 2005 μέχρι το 2009 με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, ως Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων, και κατόπιν, έως σήμερα – και προφανώς για τα επόμενα πέντε χρόνια – με τον Γιοχάνες Χαν.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •