Η Μόσχα δηλώνει “σοκαρισμένη” από τις καθυστερήσεις στην απομάκρυνση Ρώσων από τη Γάζα

Η ρωσική διπλωματία δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένη» από τις καθυστερήσεις στην απομάκρυνση προς την Αίγυπτο Ρώσων υπηκόων που έχουν εγκλωβιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μόσχα, θα μπορούσε να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

«Σοκαριστήκαμε πραγματικά χθες όταν ακούσαμε δήλωση του πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μόσχα, σύμφωνα με την οποία η εναρμόνιση … των ρωσικών καταλόγων (για την εκκένωση) θα μπορούσε να πάρει έως δύο εβδομάδες», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

«Είναι μια απαράδεκτη λογική», δήλωσε η ίδια, διαβεβαιώνοντας ότι, από ρωσικής πλευράς, «όλα είναι έτοιμα» για την εκκένωση από το πέρασμα της Ράφα που τελεί υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο η διαδικασία αυτή δεν έχει ξεμπλοκαριστεί, παρά τις επιχειρησιακές μας ενέργειες και τη συμμόρφωση με όλα τα αιτήματα και προϋποθέσεις που τέθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Μόσχα Αλεξάντερ Μπεν Ζβι δήλωσε χθες, Τετάρτη, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η Αίγυπτος αποφάσισε να μην περνούν παρά μόνο 600 άνθρωποι την ημέρα από το πέρασμα της Ράφα.

«Εάν αφήσουμε μόνο 600 ανθρώπους ανά ημέρα, αυτό θα πάρει δύο εβδομάδες», για την απομάκρυνση Ρώσων υπηκόων, δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι συνολικά περίπου 7.000 άνθρωποι περιμένουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το πέρασμα της Ράφα, που ελέγχεται από τις αιγυπτιακές αρχές, ξανάνοιξε την 1η Νοεμβρίου για να επιτραπεί να φύγουν ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα που είχαν εγκλωβιστεί στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, που πολιορκείται και σφυροκοπείται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Ύστερα από τρεις ημέρες κατά τις οποίες ήταν ανοικτό, δίνοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες τραυματισμένους Παλαιστίνιους και εκατοντάδες κατόχους ξένων διαβατηρίων να φύγουν από τη Γάζα προς την Αίγυπτο, η Χαμάς ανέστειλε τη διαδικασία εκκένωσης για δύο ημέρες πριν δώσει εκ νέου άδεια να συνεχιστεί.

(απεμπε – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί