Η Λευκορωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στην συνθήκη για τη μείωση των συμβατικών Ε.Δ. στην Ευρώπη

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψε διάταγμα για την αναστολή της συμμετοχής της Λευκορωσίας, της στενότερης συμμάχου της Ρωσίας, στην Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).

Το διάταγμα, το οποίο υπεγράφη στις 24 Μαΐου, δημοσιεύτηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπο αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, που συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Μετά την επανεκλογή του που αμφισβητήθηκε έντονα το 2020, ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στη Λευκορωσία για σχεδόν τρεις δεκαετίες, έχει προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό τη Μόσχα, η οποία προσφέρει στην κυβέρνησή του οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη.

Η Ρωσία ανέστειλε μονομερώς τον Δεκέμβριο του 2007 την συμμετοχή της στην συνθήκη CFE του 1990, που θέτει περιορισμούς στις δυνάμεις και τους εξοπλισμούς –άρματα μάχης, αεροσκάφη, πυροβολικό– από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια και προβλέπει ανταλλαγές πληροφοριών και αμοιβαίες επιθεωρήσεις.

Η Μόσχα είχε τότε κρίνει την συνθήκη αυτή αναχρονιστική και είχε αιτιολογήσει την απόφασή της, λέγοντας ότι οφείλεται στην άρνηση δυτικών χωρών που έχουν υπογράψει την συνθήκη, ιδιαίτερα των μελών του NATO, να επικυρώσουν τη νέα εκδοχή της συνθήκης, έπειτα από προσαρμογή της το 1999 στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι χώρες αυτές είχαν θέσει ως όρο για την επικύρωσή της τον σεβασμό ξεχωριστών συμφωνιών για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία στην Μολδαβία και τις αυτονομιστικές δημοκρατίες της Γεωργίας.

Τον Μάιο του 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρηση της Ρωσίας από την Συνθήκη CFE.

ΑΠΕΜΠΕ-απεμπε-EPA-RIA Novosti pool photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί