• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η κυβέρνηση Ζάεφ καταθέτει τα σχέδια τροπολογιών του συντάγματος

Η κυβέρνηση Ζάεφ καταθέτει τα σχέδια τροπολογιών του συντάγματος

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα καταθέσει στη Βουλή τα σχέδια των τροπολογιών του συντάγματος, ανέφερε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ,

μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στην ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου στη Βουλή τοποθετήθηκαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να διαμορφωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας πρόσθεσε ότι στα σχέδια των τροπολογιών θα συμπεριληφθούν και κάποιες από τις προτάσεις των οκτώ αυτών βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι και άλλοι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE θα στηρίξουν, στα επόμενα στάδια, τις συνταγματικές αλλαγές.

Οι οκτώ αυτοί βουλευτές της αντιπολίτευσης προχώρησαν στο σχηματισμό ξεχωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι επτά από αυτούς ανήκαν στο VMRO-DPMNE, το οποίο τους διέγραψε από τις τάξεις του αμέσως μετά την ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου, ενώ μία ακόμη βουλευτής που ψήφισε υπέρ της πρότασης ανήκε σε ένα μικρό κόμμα, το οποίο συνεργάζεται με το VMRO-DPMNE.