• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Η Κίνα κοιτάει πέρα από τη «σκοτεινή πλευρά της Σελήνης»: «Σε 10 χρόνια θα είμαστε στην κορυφή»- ΑΥΤΑ θέλει να πετύχει

Η Κίνα κοιτάει πέρα από τη «σκοτεινή πλευρά της Σελήνης»: «Σε 10 χρόνια θα είμαστε στην κορυφή»- ΑΥΤΑ θέλει να πετύχει

Μεγάλους στόχους θέτει η Κίνα, για τα επόμενα 10 χρόνια.
του Νεκτάριου Αρχοντίου

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, από όταν η Νέα Τάξη έχασε τις ΗΠΑ με την εκλογή του εκλεκτού της Εθνικής Δεξιάς, Ντόναλντ Τραμπ, άρχισε να χρησιμοποιεί την Κίνα ως «παγκόσμιο χωροφύλακα». Την πληροφορία αυτή είχε δώσει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος και πράγματι έκτοτε η Κίνα άρχισε να να αναπτύσσει με ρυθμούς- ρεκόρ νέες καινοτόμες τεχνολογίες-εργαλεία για τον κόσμο του αύριο, όπου θα έχει εγκαθιδρυθεί η παγκόσμια κυβέρνηση του απόλυτου ελέγχου.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ έγιναν το 2016. Μερικούς μήνες αργότερα, η Κίνα δήλωσε πως «έως το 2030, θα ηγούμαστε στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης».

Η τεχνητή νοημοσύνη, αναμένεται να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τις ζωές μας αφού θα ενταχθεί στην υγεία, την εργασία, τον στρατό, την ασφάλεια, την παραγωγή ακόμη και την ψυχολογία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως
«όποιος ηγείται στην τεχνητή νοημοσύνη, κυριαρχεί στον κόσμο».

Οι στόχοι της Κίνας όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη είναι:

-Ως το 2020 να ισοβαθμήσει τις άλλες χώρες

-Ως το 2025 να έχει περάσει μπροστά σε μεγάλο βαθμό

-Ως το 2030 να ηγείται στον τομέα παγκόσμια.

Έτσι πλέον αλλάζει το παγκόσμιο γεωπολιτικό «παιχνίδι» αφού ο κυρίαρχος δεν έχει τόσο σημασία πόσα υλικά αγαθά και πρώτες ύλες έχει αλλά αυτό που πλέον μετράει είναι το ποιος έχει την τεχνογνωσία και τι κάνει με αυτή.

Γιαυτό και όλοι κυνηγούν την πρωτοκαθεδρία στην τεχνητή νοημοσύνη, αφού όποιος καταφέρει να κυριαρχήσει θα κερδίσει όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε στρατιωτικό και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Η Κίνα όμως δεν στοχεύει μόνο στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η πρώτη αποστολή στην ανεξερεύνητη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και η έναρξη του πρώτου πειράματος δημιουργία μίνι βιόσφαιρας σε αυτό, αν και απέτυχε μας δείχνει τις φιλοδοξίες της.

Το πείραμα «σεληνιακή μίνι βιόσφαιρα» σχεδιάστηκε από 28 κινεζικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας, όπως ανακοινώθηκε σε συνέδριο για την επιστημονική
και τεχνολογική καινοτομία του δήμου του Τσονγκκίνγκ.

Το κινεζικό σεληνιακό πρόγραμμα θα συνεχισθεί με την αποστολή Chang’e-5, τη δεύτερη στη «φωτεινή» πλευρά, που θα φέρει δείγματα βάρους έως δύο κιλών από το έδαφος και το υπέδαφος του φεγγαριού και η οποία προγραμματίζεται να εκτοξευθεί προς το τέλος του 2019. Η επόμενη αποστολή Chang’e 6 θα φέρει ένα ακόμη μεγαλύτερο δείγμα.

Απώτερος στόχος της Κίνας είναι να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι έως το τέλος της δεκαετίας του 2030. Η χώρα δεν έχει μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον για τη Σελήνη, αλλά τη θεωρεί επίσης σημαντικό στρατηγικό παράγοντα στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής να γίνει η νέα παγκόσμια υπερδύναμη. Οι Κινέζοι σκοπεύουν επίσης να πραγματοποιήσουν ραδιοαστρονομικές μελέτες.

Τεχνητό φεγγάρι

Μια από τις φιλοδοξίες τους, είναι επίσης να κατασκευάσουν ένα τεχνητό φεγγάρι!

Η Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να φωτίσει από ψηλά την πόλη με ένα δορυφόρο σε ρόλο τεχνητού φεγγαριού. Το τεχνητό φεγγάρι, που θα ενισχύσει το φυσικό νυχτερινό φωτισμό της Σελήνης και ίσως καταστήσει περιττό το συμβατικό φωτισμό των δρόμων, θα μπορεί να φωτίσει μια περιοχή διαμέτρου δέκα έως 80 χιλιομέτρων.

Ο δορυφόρος-φεγγάρι, που σχεδιάζεται να εκτοξευθεί το 2020, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα «Ημερησία Λαϊκή» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», θα είναι περίπου οκτώ φορές πιο φωτεινός από τη Σελήνη. Την πρωτοβουλία αποκάλυψε σε συνέδριο καινοτομίας στην Τσενγκντού ο Γου Τσουνφένγκ, πρόεδρος της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Chengdu Aerospace Science and Technology (CASC). Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο το φιλόδοξο σχέδιο έχει την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. Πάντως η CASC είναι βασικός συνεργάτης του κινεζικού κράτους στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Κατά πόσο το κινεζικό σχέδιο θα υλοποιηθεί, μένει να διαπιστωθεί. Οι Κινέζοι πάντως παραδέχονται ότι πήραν την «τρελή» ιδέα από ένα Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος οραματίσθηκε ένα «κολιέ» από κάτοπτρα να κρέμεται πάνω από τη Γη και να αντανακλά το φως του Ήλιου στο Παρίσι καθ’ όλο το 24ωρο. Υπάρχουν και κάποια προηγούμενα. Το 2013 τρία μεγάλα κάτοπτρα, ελεγχόμενα από υπολογιστή, τοποθετήθηκαν πάνω από τη νορβηγική πόλη Ριουκάν για να αντανακλούν τις ακτίνες του Ήλιου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παλαιότερα, στη δεκαετία του 1990, Ρώσοι αστρονόμοι και μηχανικοί είχαν εκτοξεύσει ένα δορυφόρο που αντανακλούσε το ηλιακό φως στη Γη.

Δεν παίζει χωρίς αντίπαλο

Στις 12 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Εθνικής Δεξιάς στις ΗΠΑ, υπέγραψε, εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο δίνει εντολή στην κυβέρνησή του να μετατρέψει σε προτεραιότητα την επίτευξη προόδου στην Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I) επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο όπου η κυριαρχία των ΗΠΑ πιστεύει ότι θα απειληθεί από την Κίνα.

Η πρωτοβουλία έχει σκοπό να εξασφαλιστεί πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το πλεονέκτημα στο πεδίο της έρευνας και της ανάπτυξης ως προς την τεχνητή νοημοσύνη και συναφή πεδία, για παράδειγμα τις προηγμένες τεχνολογίες μεταποίησης και τους κβαντικούς υπολογιστές.

Ο Τραμπ τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τα μέλη του Κογκρέσου προκειμένου να γίνουν νέες, μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές, ανάμεσά τους επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής η εφαρμογή των οποίων αναμένεται στο μέλλον, τονίζοντας πως είναι «ανάγκη» να γίνουν.

Όπως φαίνεται λοιπόν οι δυο μεγάλες δυνάμεις κοντράρονται για την κυριαρχία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και κατ επέκταση και στον κόσμο, για λογαριασμό της Νέας Τάξης (η ΚΙΝΑ) και της Εθνικής Δεξιάς (οι ΗΠΑ).

Μένει να δούμε ποιος θα είναι ο νικητής

(φώτο: Pexels)

  • 34
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...