Το Πεκίνο αποφάσισε να μην προσέλθει επειδή οι όροι που έθετε για να συμμετάσχει δεν εκπληρώθηκαν, ιδίως να εκπροσωπηθούν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία, εξήγησαν οι τρεις από τις πηγές.
Η ελβετική κυβέρνηση, που τηρεί ουδετερότητα, επιδιώκει να υπάρξει ευρεία διεθνής συμμετοχή στη σύνοδο αυτή, τη 15η και τη 16η Ιουνίου. Όμως η Μόσχα δεν έχει προσκληθεί.
Η κινεζική κυβέρνηση τόνισε σε διπλωμάτες αυτή την εβδομάδα ότι οι όροι της, ειδικά η αναγνώριση της συνόδου κι από τις δυο εμπόλεμες χώρες, να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών και να γίνει αμερόληπτη συζήτηση για όλες τις προτάσεις, δεν ικανοποιήθηκαν, σύμφωνα με μια από τις πηγές.
Επισήμως, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία ως αυτό το στάδιο.
Ωστόσο τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας δήλωσε πως το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της σύγκλησης συνόδου ειρήνης με ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών.
Ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υπέδειξε χθες πως η Κίνα θα μπορούσε να οργανώσει σύνοδο με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Το Κίεβο είχε καλέσει τον Ιανουάριο τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να πάρει μέρος στη σύνοδο και, αυτή την εβδομάδα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε επίσης τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να είναι παρών.
Ούτε η Ουάσιγκτον πάντως έχει ξεκαθαρίσει ως αυτό το στάδιο σε ποιο επίπεδο σχεδιάζει να εκπροσωπηθεί.
απεμπε – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Kαι δεύτερη προφυλάκιση για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιδοτήσεις
- Γκουτέρες: «Ώρα να ανοίξουμε τις πόρτες του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αφήσουμε το φως να μπεί»
- “Ελπίδα”: Η γλυκιά Κινέζα μιλάει ελληνικά, τραγουδάει Παπαρίζου και πάει βόλτα με ταξί χωρίς οδηγό, vid
- Γάζα: «Εκεχειρία» μετά… ισραηλινών χτυπημάτων
- Ουκρανία: Πολίτες εναντίον ενστόλων που θέλουν να επιστρατεύσουν δια της βίας άνδρες, vid
- Θεσσαλονίκη: Από τα καράβια της προσφυγιάς στα βουνά της Πίνδου – Οι Μικρασιάτες που πολέμησαν στο Έπος του ‘40
- Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιαπωνία αλλάζει τα δεδομένα! Προσέγγιση με Τραμπ
- Ο Πούτιν βομβαρδίζει -στην κυριολεξία- την πράσινη ενέργεια! ΒΙΝΤΕΟ
- Σ. Φάμελλος: Στη Θεσσαλονίκη αύριο για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης
- Διπλωμάτης του Πούτιν: Η Ευρώπη πρόκειται να γίνει εντελώς μουσουλμανική, vid









