Η κατάθεση του Καρλ Χάιντς Γκράσερ

Σε έναν μονόλογο επτά ωρών, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, κατά τον οποίο ο ίδιος απέρριψε επανειλημμένα όλες τις εναντίον του κατηγορίες,

εξελίχθηκε η σημερινή, πρώτη κατάθεση του Αυστριακού πρώην υπουργού Οικονομικών Καρλ-Χάιντς Γκράσερ στο Περιφερειακό Ποινικό Δικαστήριο της Βιέννης, όπου διεξάγεται από τον περασμένο Δεκέμβριο η δίκη για ανάμιξή του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, ο οποίος είχε παραπεμφθεί σε δίκη μετά από πολυετή καθυστέρηση, είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας την περίοδο 2000-2006, στη συγκυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του τότε καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, του οποίου ο ίδιος υπήρξε έμπιστος επί πολλά χρόνια.

Ο Καρλ-Χάιντς Γκράσερ και άλλοι 13 συγκατηγορούμενοι, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν συνεργάτες του, αντιμετωπίζοντας ποινές κάθειρξης μέχρι και δέκα ετών, παραπέμπονται με την κατηγορία της απιστίας και της δωροδοκίας κατά την πώληση κατοικιών που βρίσκονταν στην ιδιοκτησία του αυστριακού δημοσίου.

Επίσης παραπέμπονται και με τις ίδιες κατηγορίες κατά την ενοικίαση το 2006 από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και των αυστριακών Τελωνείων, του πύργου στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Λιντς.

Η πολύκροτη υπόθεση πώλησης των κατοικιών του δημοσίου επί υπουργίας Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, που στο πλαίσιο της είχαν καταβληθεί “μίζες” ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ, είχε απασχολήσει επί χρόνια την αυστριακή κοινή γνώμη.

Χωρίς, στο μεταξύ διάστημα, να κινείται καμία διαδικασία εναντίον του Γκράσερ, η δίκη είχε ξεκινήσει μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ μόλις σήμερα υπήρξε η πρώτη κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κατηγορητήριο, κατά την ιδιωτικοποίηση των κατοικιών του δημοσίου το 2004 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, είχε κατατεθεί μυστικά μέσω Κύπρου σε λογαριασμό στο Λίχτενσταϊν από την εταιρεία που είχε πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό χάρη στις διασυνδέσεις της με τον ίδιο, ως “μίζα” το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ — που αντιπροσώπευε το 1 % της υποτιμημένης αξίας των κατοικιών — με το οποίο, ο πρώην υπουργός, όπως ισχυρίστηκε και στη σημερινή κατάθεσή του, “δεν είχε καμία σχέση”.

Ο Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, ο οποίος για κάποια χρόνια εμφανιζόταν ως ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας, υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Ελευθέρων και ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Γεργκ Χάιντερ, ενώ αργότερα, μετά την διάσπαση των Ελευθέρων από τον Χάιντερ τον Απρίλιο του 2005, προσχώρησε στο Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, είχε αναλάβει καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2000 υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, αρχηγό τότε του Λαϊκού Κόμματος, και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το Δεκέμβριο του 2006.

Η συμμετοχή των Ελευθέρων στην πλέον αμφιλεγόμενη μεταπολεμικά κυβέρνηση της Αυστρίας έμελλε να σημαδέψει για αρκετά χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας, καθώς, για πρώτη φορά στην ιστορία της βρισκόταν στη διακυβέρνησή της ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, κάτι που αποτελούσε τότε και „καινοτομία” στην Ευρώπη μια και ήταν, σε πανευρωπαικό επίπεδο, το πρώτο κόμμα με τέτοια πολιτική, που αναλάμβανε κυβερνητική ευθύνη.

Το γεγονός αυτό έφερε τότε την Αυστρία επανειλημμένα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος αλλά και εντονότατης κριτικής που συνοδεύτηκε από πολύμηνης διάρκειας κυρώσεις και μέτρα πολιτικής και διπλωματικής απομόνωσης της.

Μία δεύτερη “έκδοση” εκείνου του κυβερνητικού συνασπισμού βρίσκεται στην Αυστρία στην εξουσία από τις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, με την νέα συγκυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, του διαδόχου του Γεργκ Χάιντερ.