κύριο πεδίο διακρατικής συνεργασίας στην περιοχή μέχρι το 2022, σε ένα διπλωματικό περιβάλλον που έχει γίνει ευαίσθητο λόγω των εντάσεων για τη Γροιλανδία.
Η διπλωματική δραστηριότητα του Συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις πέντε σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας και των Νησιών Φερόες, Φινλανδία και Ισλανδία σ.σ.) είναι αδρανής μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας το 2022 έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι συναντήσεις εργασίας σε επιστημονικό επίπεδο, επίσης διακόπηκαν το 2022, και ξανάρχισαν τον Φεβρουάριο του 2024.
“Στο παρόν γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί ένα φόρουμ για όλα τα κράτη της Αρκτικής και τους αυτόχθονες λαούς της περιοχής”, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και απερχόμενος πρόεδρος του Αρκτικού Συμβουλίου, σε ανακοίνωση.
Η Βίβιαν Μότσφελντ, υπουργός Εξωτερικών και Έρευνας της Γροιλανδίας – αυτόνομο έδαφος της Δανίας – ορίστηκε για να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου, για λογαριασμό του Βασιλείου της Δανίας, που περιλαμβάνει τη Δανία, τα Νησιά Φερόες και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το κείμενο.
“Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε Δανοί ούτε Αμερικανοί”, επανέλαβε ενώπιον των δημοσιογράφων η υπουργός, για το θέμα των εντάσεων με τις ΗΠΑ μετά την επιστροφή στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλει να κατακτήσει τη Γροιλανδία.
Για τα επόμενα δύο χρόνια, η προεδρία της Δανίας έχει θέσει πέντε προτεραιότητες γι’ αυτήν την περιοχή που θερμαίνεται τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη: τους λαούς και τις κοινότητες των αυτοχθόνων της Αρκτικής, την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση, τον ωκεανό, την κλιματική αλλαγή στην Αρκτική και τη βιοποικιλότητα.
Από την ίδρυσή του το 1996, το Αρκτικό Συμβούλιο αποτελεί κύριο χώρο συνεργασίας σε μια περιοχή όπου η επιταχυνόμενη υποχώρηση των πάγων, λόγω της υπερθέρμανσης, ανοίγει οικονομικές ευκαιρίες (υδρογονάνθρακες, ορυκτά, αλιεία) και θαλάσσιους δρόμους πολλά υποσχόμενους μεν, αλλά που μπορεί να απειλήσουν ένα εύθραυστο οικοσύστημα και ευάλωτους πληθυσμούς.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-RITZAU SCANPIX photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πάρτι σε όλη την Αθήνα για να γιορτάσουν τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου
- «Μια εξόφθαλμη αλήθεια» που παραδέχονται πλέον οι Ευρωπαίοι ποδηγέτες του Ζελένσκι
- Νέες συνομιλίες απόψε στο Βερολίνο για το Ουκρανικό
- Ζαχάροβα κατά Δύσης για τις δολοφονίες Ρώσων δημοσιογράφων στην Ουκρανία
- Νέο κύμα διαδηλώσεων και στη Ρουμανία κατά της διαφθοράς
- ΕΒΕΠ: Η αγορά πλήττεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών
- Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε Mυρτώο και κεντρικό Αιγαίο
- Ιράν, Κίνα, Β. Κορέα και τώρα Ινδία! Ιστορική συμφωνία με Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων
- Eurovision 2026: Ποιές χώρες επιστρέφουν και ποιές θα μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό
- Οδησσός: Επίθεση ρωσικών drones τους… χάλασε το γεύμα σε εστιατόριο, vid









