• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Γερμανία προειδοποιεί για το μεταναστευτικό- Ο ρόλος-κλειδί της Ευρώπης και οι απειλές της Άγκυρας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Γερμανία προειδοποιεί για το μεταναστευτικό- Ο ρόλος-κλειδί της Ευρώπης και οι απειλές της Άγκυρας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων το μεταναστευτικό.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Τις τελευταίες 48 ώρες, δυο από τα μεγαλύτερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το Spiegel και η DW, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταναστευτικό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Στο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, γίνεται λόγος για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Τονίζεται πως ο νέος συντηρητικός πρωθυπουργός λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα, ενώ γίνεται αναφορά και στις αντιδράσεις των αριστερών οργανώσεων αλλά και των διαφόρων ΜΚΟ και διεθνή οργανισμών.

Στο γερμανικό περιοδικό, εκφράζονται επίσης φόβοι για Τζιχαντιστές που παριστάνουν τους πρόσφυγες. Όπως διαβάζουμε: «Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές».

«Στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο αυξάνεται η ανησυχία ότι μαχητές του Ι.Κ. θα μπορούσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα ως πρόσφυγες», τονίζει το γερμανικό δημοσίευμα. Ακόμα ενημερώνει πως η Europol από 1ης Νοεμβρίου θα στείλει στη χώρα μας «επιπρόσθετους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας».

Σχετικά με την Ελλάδα, αναφέρεται ακόμη ότι : «έχει ενισχύσει την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, ώστε να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη.
Η Αθήνα έχει στείλει πρόσθετους υπαλλήλους της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να συνεχίσουν για τη δυτική Ευρώπη».

Μετά το δημοσίευμα του Spiegel, σήμερα ακολούθησε αυτό της DeutscheWelle, το οποίο προειδοποιεί για νέα ανεξέλεγκτη κρίση στο μεταναστευτικό.

Όπως λέει, «σήμερα στην Ελλάδα φτάνουν κυρίως νέοι άνδρες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και τη βόρεια Αφρική. Πρόκειται για νεοαφιχθέντες που κανείς δεν θέλει να δεχθεί στην χώρα του και που η Γερμανία βλέπει ως απειλή».

Κάνει επίσης αναφορά και στο περιστατικό στα Βρασνά, όπου «πριν λίγες μέρες κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα εναντίον προσφύγων και μεταναστών που θα έφταναν στην περιοχή. Η κάτοικος της περιοχής Σουλτάνα Κλουκ, που έζησε για πάνω από σαράντα χρόνια στην Στουτγάρδη, ανέφερε στη DW: «Το χωριό μας έχει 100 κατοίκους και ήδη ζουν 1500 πρόσφυγες. Τώρα θέλουν να μεταφέρουν με λεωφορεία άλλους 2000». Η κατάσταση στο χωριό είναι τεταμένη», σημειώνει ο τηλεοπτικός σταθμός.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Βασίλη Χρονόπουλο «λόγω των πολλών νέων αφίξεων την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι βρισκόμαστε στην πράξη στους ίδιους αριθμούς με το 2016». Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι «οι συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα δεν είναι καλές. Και βέβαια τίθεται το ερώτημα αν θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένα τον ερχόμενο χειμώνα. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι αβέβαιη. Οι πρόσφυγες νιώθουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα». «Από τότε που κυβερνά ο Μητσοτάκης οι νεοαφιχθέντες δεν παίρνουν ΑΜΚΑ». Όπως εξηγεί, όταν κανείς λαμβάνει τον ελληνικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, έχει πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης κάτι άλλο που παρατηρεί η ίδια είναι ότι πολλοί νεοαφιχθέντες κάνουν λόγο τελευταία για περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας.

«Ακόμη η κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό δεν έχει οξυνθεί επικίνδυνα, ωστόσο αν η Ευρώπη δεν αναλάβει άμεσα δράση, αυτό είναι απλώς θέμα χρόνου», καταλήγει το γερμανικό ρεπορτάζ.

Βλέπουμε επομένως, πως σε σχέση με την αριστερή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση πήρε και παίρνει μέτρα που ακόμη και με πολύ αργούς ρυθμούς δείχνουν να λειτουργούν και είναι σε μια καλή κατεύθυνση βάσει των υπαρχόντων συνθηκών.

Ήδη για παράδειγμα το ότι οι μετανάστες δεν παίρνουν πλεον ΑΜΚΑ, είναι ένα καλό πρώτο βήμα, για να γίνει αντιληπτό, πως η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι όπως ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι άνθρωποι αυτοί που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες, δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

Η ΝΔ πρέπει να εστιάσει στο να διαδοθεί πως πλέον τα πράγματα άλλαξαν στην Ελλάδα, έτσι οι ίδιοι οι μετανάστες δεν θα έρχονται αφού θα ξέρουν ότι δεν θα καλοπεράσουν με επιδόματα, δωρεάν σπίτια, υψηλές παροχές κτλ.

Η Ευρώπη από τη μεριά της, πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, διότι όπως λέει και η Γερμανία εκφράζοντας τους φόβους της, αν κι άλλα εκατομμύρια μεταναστών εισβάλλουν στην Ελλάδα, είναι θέμα χρόνου να περάσουν και στη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Μέχρι στιγμής είμαστε μόνοι μας και μόνο στα χαρτιά έχουμε τη στήριξη της ΕΕ. Η Ευρώπη έχει έναν ρόλο-κλειδί που πρέπει να παίξει σωστά. Αν παρέμβει και βοηθήσει εμάς, θα βοηθούν όλες οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι λογικό.

Παράλληλα, η Τουρκία, συνεχίζει να απειλεί ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα γεμίσει η Ευρώπη μετανάστες. Συγκεκριμένα ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως « Η Τουρκία θα ανοίξει τις πύλες» στους πρόσφυγες για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν υποστηρίξουν τα σχέδια της Άγκυρας για την εγκαθίδρυση «ασφαλούς ζώνης».

Για την ώρα, η Ευρώπη είναι απόλυτα συναινετική απέναντι στην Τουρκία και αντί για κυρώσεις δίνει στη γειτονική χώρα χρήματα, τα οποία απαιτεί ο Ερντογάν, εκβιάζοντας την Ευρώπη.

Mάλιστα πριν λίγες ώρες, η Τουρκία καταφέρθηκε και εναντίον της χώρας μας. Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία». Στην προκλητική αυτή δήλωση δόθηκε απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ.Πέτσα.

Οι εξελίξεις τρέχουν. Μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για εμάς και όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, οποιαδήποτε ενέργεια κάνουμε σαν Ελλάδα, πρέπει να γίνεται βάσει του διεθνούς δικαίου, οπότε αναγκαστικά δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Επομένως, αφού το πρόβλημα του μεταναστευτικού δεν λύνεται εν μια νυκτί, το θέμα είναι, πως μέσα από όλο αυτό, θα βγούμε το δυνατόν αλώβητοι.

Ακούστε παρακάτω, τι δήλωσε μόλις χθες σχετικά, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική.


(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •