«Η Γαλλία μάχεται σε δύο μέτωπα: Κατά της Ρωσίας και κατά της κλιματικής αλλαγής»

«Οι Γάλλοι δεν αισθάνονται πως βρίσκονται σε πόλεμο και κάποιος θα πρέπει να τους το πει και να τους το εξηγήσει»,

επισημαίνει σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Παρισιού, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στην γαλλική και την παγκόσμια οικονομία. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, «ακόμα κι αν πρόκειται για ψυχρούς πολέμους, η Γαλλία μάχεται σήμερα σε δύο μέτωπα: κατά της Ρωσίας και κατά της κλιματικής αλλαγής».

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ υπογραμμίζει ότι το κόστος αυτών των δύο πολέμων είναι πελώριο και ενδέχεται να αυξηθεί έτι περισσότερο. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας είναι της τάξης του 6% του ετήσιου ΑΕΠ της, ενώ της Γαλλίας είναι κάτω από το 2% και στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αποστασιοποιηθούν από την άμυνα της Ευρώπης οι γαλλικές αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν, σημειώνει ο Γάλλος οικονομολόγος.

Από την άλλη ο Μπλανσάρ θεωρεί ότι η απόφαση που έλαβε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών να περικόψει τις κρατικές δαπάνες κατά 10 δισ. ευρώ το 2024 δεν είναι ενδεδειγμένη στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Όπως υπογραμμίζει, οι περικοπές των κρατικών δαπανών σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης εμπεριέχουν τον κίνδυνο να την επιτείνουν και να οδηγήσουν σε μείωση των κρατικών εσόδων.

Κατά τον Μπλανσάρ, η αύξηση των φόρων κληρονομιάς θα ήταν ένα χρήσιμο οικονομικό εργαλείο, πλην όμως δεν φαίνεται να είναι μεταξύ των επιλογών του προέδρου Μακρόν, ο οποίος κλίνει περισσότερο προς την περικοπή κρατικών δαπανών, αρχής γενομένης από τις κοινωνικές. Με βάση τα ανωτέρω, αλλά και την πάγια φοβία των Γερμανών έναντι των κρατικών χρεών, η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν, κατά τον Μπλανσάρ, ευρωπαϊκός δανεισμός κατά το πρότυπο του προγράμματος NextGenerationEU.

(απεμπε – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί