σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σχέδιο απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσε το Ελιζέ.
Στη διάρκεια συνάντησης του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του αιγυπτίου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και – μέσω βιντεοσύνδεσης – του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, «οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε τρία απλά στοιχεία: τα πυρά πρέπει να πάψουν, είναι ώρα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Το Παρίσι αποφάσισε έτσι να καταθέσει το σχέδιο απόφασης αυτό, σε συντονισμό με τους εταίρους του, προστίθεται στο κείμενο των υπηρεσιών του κ. Μακρόν.
Η Γαλλία, η οποία καλεί να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός εδώ και αρκετές ημέρες, σημειώνει ότι υποστηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου. Ο κ. Μακρόν και ο αιγύπτιος ομόλογός του, που βρίσκεται για ένα διήμερο στο Παρίσι επ’ ευκαιρία συνόδου για τη στήριξη των οικονομιών της Αφρικής, συζήτησαν το θέμα εκτενώς τη Δευτέρα και αποφάσισαν χθες Τρίτη να ζητήσουν την υποστήριξη της Ιορδανίας.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συζήτησε επίσης με τον τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ, η χώρα του οποίου είναι το τρέχον διάστημα κράτος-μη μόνιμο μέλος του ΣΑ.
Το γαλλικό σχέδιο ανακοίνωσης υποβλήθηκε ενώ το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει να μένει άπρακτο εδώ και οκτώ ημέρες, χωρίς να υιοθετεί καν μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κινέζος πρεσβευτής διευκρίνισε πως το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία – απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα – παραμένει επίσης στο τραπέζι του ΣΑ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μεσανατολικό: Το Λουξεμβούργο θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος
- Σημαντική αλλαγή στην Ρωσία! Ελπίδα και για τις ελληνορωσικές σχέσεις
- ΔΥΠΑ: Πάνω από 6.000 πολίτες στις «Ημέρες Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη
- Τραγωδία στην Κίνα: Πάνω από 1.000 τσιμπήματα σφήκας σκότωσαν δύο παιδιά
- Στην Νέα Δημοκρατία ο Ανδρέας Λοβέρδος
- H τουαλέτα “θαύμα” μιας Ρωσίδας γιαγιάς! Όταν τα φαινόμενα απατούν, vid
- Κορυδαλλός: Σοκαριστική επίθεση σε 26χρονη – Οδηγός μηχανής τη γρονθοκόπησε για να της πάρει το πορτοφόλι
- Γερμανία: Ισόβια στον Αφγανό δολοφόνο που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου αστυνομικό
- Κ. Χατζηδάκης: Ενισχύουμε το εισόδημα των Ελλήνων με συγκεκριμένα μέτρα
- Πικρό αλλά αληθινό: Έτσι παρομοιάζουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, video
Κύρια Θέματα

















