• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί ότι τα αμερικανικά νομοθετήματα θα πλήξουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί ότι τα αμερικανικά νομοθετήματα θα πλήξουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει τους διαδηλωτές μπορεί να πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και ανακοίνωσε μια τέταρτη δεσμίδα μέτρων με στόχο να τονώσει την οικονομία που έχει πληγεί από τους μήνες κινητοποιήσεων.

Η Λαμ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Ψήφισμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ήταν «απολύτως περιττό». Το Χονγκ Κονγκ, που συνταράσσεται από σχεδόν έξι μήνες διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με την πρώτη του ύφεση εδώ και μια δεκαετία.

Το ψήφισμα αυτό προβλέπει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πιστοποιεί τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί βαθμό αυτονομίας τέτοιον που να επιτρέπει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος που του έχει παραχωρηθεί από την Ουάσινγκτον ενώ παράλληλα απειλεί και με την επιλογή κυρώσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο αντίκτυπος αυτή τη στιγμή είναι στην εμπιστοσύνη», δήλωσε η Λαμ. Οι εταιρίες «θα ανησυχούν για τις ενέργειες στις οποίες ίσως προχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση αφού δουν αυτό το νομοθέτημα», πρόσθεσε.

Η Λαμ θα επισκεφθεί το Πεκίνο στις 16 Δεκεμβρίου και θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπκίνγκ, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του Χονγκ Κονγκ Cable TV, επικαλούμενος πηγές.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Δικαιοσύνης Τερέζα Τσενγκ δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο γραφείο της αύριο, Τετάρτη, αφού είχε άδεια ασθενείας για περισσότερες από δύο εβδομάδες ύστερα από το επεισόδιο στο Λονδίνο κατά το οποίο τραυματίστηκε.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η Τσενγκ στοχοποιήθηκε από «ένα βίαιο πλήθος» ενώ βρισκόταν σε ταξίδι προκειμένου να προωθήσει τη μητρόπολη. Η Τσενγκ, που επέστρεψε σήμερα στο Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο ότι υπέστη κάταγμα οστού στην περιοχή του καρπού και υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο Λονδίνο.

«Το χέρι, φυσικά, πονάει αλλά όχι τόσο όσο η καρδιά που βλέπει ότι το Χονγκ Κονγκ συνεχίζει να είναι σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η Τσενγκ.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η Λαμ δεν διευκρίνισε ποια είναι τα επόμενα μέτρα ανακούφισης που θα θεσπιστούν. Η κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει οικονομική στήριξη ύψους περίπου 21 δισεκ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (2,7 δισεκ. δολαρίων) προκειμένου να βοηθήσει κυρίως τους κλάδους μεταφορών, τουρισμού και λιανεμπορίου.

Οι εταιρίες λιανικού εμπορίου έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί κορυφαίο αγοραστικό προορισμό για τους Κινέζους καταναλωτές. Ωστόσο, η αναταραχή έχει τρομάξει τους τουρίστες και έχει πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες. Τον Οκτώβριο, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή τους.

Οι διαδηλωτές ζητούν καθολικό δικαίωμα ψήφου, έρευνα στις καταγγελίες για βιαιότητα από την πλευρά της αστυνομίας καθώς και τερματισμό στις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες που δόθηκαν στην πρώην βρετανική αποικία όταν αυτή επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Σε μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για την οικονομία, το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει την εξέταση των αιτημάτων επισκέψεων πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ –που αποτελεί σημείο στάσης και αναψυχής για τον αμερικανικό 7ο Στόλο– ως απάντηση στα αμερικανικά νομοθετήματα. Η Λαμ δήλωσε ότι η έγκριση τέτοιου είδους επισκέψεων είναι θέμα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

(φώτο: Pexels)