• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Η επαφή με μολυσμένο αντικείμενο από την ουσία Ναβιτσόκ αιτία δηλητηρίασης των δύο Βρετανών

Η επαφή με μολυσμένο αντικείμενο από την ουσία Ναβιτσόκ αιτία δηλητηρίασης των δύο Βρετανών

Διά της αφής, αγγίζοντας αντικείμενο το οποίο ήταν μολυσμένο με τη νευροπαραλυτική ουσία Ναβιτσόκ, δηλητηριάστηκε το ζευγάρι από τη Βρετανία, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της αστυνομίας.

Το Ναβιτσόκ ήταν τόσο τοξικό, υποστηρίζουν οι βρετανικές αστυνομικές αρχές, ώστε πέρασε μέσα από το δέρμα τους.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συναγερμό μετά και το δεύτερο κρούσμα δηλητηρίασης με Ναβιτσόκ – τον περασμένο Μάρτιο είχε εκτεθεί στη συγκεκριμένη ουσία ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια.

Η Βρετανία είχε κατηγορήσει τότε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ. Το Νοβιτσόκ αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν η πρώτη φόρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιβεβαιώθηκε η χρήση του σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Επιστήμονας που έχει γνώση των ερευνών δήλωσε στο BBC ότι είναι σχεδόν απίθανο το μολυσμένο αντικείμενο να βρισκόταν σε κοινή θέα, προτού πέσει στα χέρια της 44χρονης Ντάουν Στάρτζες, μητέρας τριών παιδιών, και του 45χρονου Τσάρλι Ρόουλι , οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Οι ειδικοί που ερευνούν την υπόθεση θεωρούν πολύ πιθανό η ουσία να είχε αλλοιωθεί είτε από το βρόχινο νερό είτε από τον ήλιο, που σημαίνει ότι πιθανότατα το ζευγάρι δηλητηριάστηκε επειδή εκτέθηκε σε μολυσμένη περιοχή.

Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι πρόκειται για τα ίδια ουσία που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ και μάλιστα κοντά στην ίδια περιοχή, στο Σάλσμπερι.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu