• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Η ΕΕ γιορτάζει 10 χρόνια στενότερων σχέσεων με έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, χωρίς να τους δίνει ελπίδες για ενταξιακές συνομιλίες

Η ΕΕ γιορτάζει 10 χρόνια στενότερων σχέσεων με έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, χωρίς να τους δίνει ελπίδες για ενταξιακές συνομιλίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιόρτασε σήμερα 10 χρόνια στενότερων σχέσεών της με έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αλλά δεν πρόσφερε νέες ελπίδες στις χώρες αυτές που θέλουν να γίνουν μέλη της.

Η Ανατολική Εταιρική Σχέση, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα της ΕΕ, άρχισε το 2009 για να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Λευκορωσία, τη Γεωργία, στον Μόλδοβα και στην Ουκρανία. Σκοπός της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης είναι να ενισχυθεί η πολιτική σύνδεση και η οικονομική ενοποίηση των έξι χωρών εταίρων της Ανατολικής Ευρώπης και του Νοτίου Καυκάσου.

Η Ουκρανία και η Γεωργία κυρίως θα ήθελαν να αρχίσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ένωση αλλά οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνεχίζουν να αναβάλουν την προοπτική αυτή.

“Θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτά τα κράτη μια ευρωπαϊκή προοπτική”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενόψει των σημερινών συνομιλιών. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι υπό μορφή προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης και της εκπαίδευσης στις χώρες εταίρους.

Οι επετειακές εκδηλώσεις σήμερα περιελάμβαναν μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ με τους ομολόγους τους από τις έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

“Η Ανατολική Εταιρική Σχέση έχει εξελιχθεί και διευρύνει συνεχώς τους τομείς συνεργασίας της αποδίδοντας απτά αποτελέσματα”, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες.

Οι υπουργοί ωστόσο δεν συμφώνησαν σε μια κοινή διακήρυξη που να υποστηρίζεται από τα 28 κράτη μέλη και τους έξι ανατολικούς τους εταίρους, λόγω διαφωνίας μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν εμπλακεί σε μια σύγκρουση δεκαετιών για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία λέγεται ότι ζήτησε στη διακήρυξη να γίνει μνεία στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού, ενώ αντί αυτού το Αζερμπαϊτζάν ήθελε το κείμενο να στηρίξει την εδαφική ακεραιότητα, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Τη σημερινή επέτειο θα ακολουθήσει αύριο, Τρίτη, διάσκεψη υψηλού επιπέδου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...