Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί να σταματήσει η «θανατηφόρα καταστολή» στη Νικαράγουα

Να εγκαταλείψει τη «θανατηφόρα στρατηγική καταστολής» εναντίον των διαδηλωτών καλεί τον πρόεδρο της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγα η Διεθνής Αμνησία, τρεις μήνες αφότου άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ξέσπασε το κύμα πολιτικής βίας στη χώρα.

 

Στην πλειονότητά τους, οι σχεδόν 300 άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί από τον Απρίλιο έπεσαν θύματα αστυνομικών ή φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών ομάδων, σύμφωνα με την επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Λατινική Αμερική Έρικα Γκεβάρα-Ρόσας. «Ο πρόεδρος Ορτέγα έχει δείξει επανειλημμένα ότι δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα απολύτως για να συντρίψει όσους τολμούν να εναντιώνονται στην κυβέρνησή του και όποιον στάθηκε άτυχος και βρέθηκε στη μέση».

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και παραστρατιωτικούς από τη μια και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από την άλλη, στην πόλη Μασάγια, κοντά στην πρωτεύουσα Μανάγκουα.

Με τον Ορτέγα τα έβαλε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. «Η κρατική βία εναντίον ειρηνικών φοιτητών, ιερωμένων, δημοσιογράφων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών στη Νικαράγουα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η καταστολή του Ορτέγα πρέπει να τερματιστεί και η βούληση του λαού πρέπει να εισακουστεί» έγραψε στο Twitter.

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας Ντένις Μονκάδα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «αναμιγνύονται» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει ένα πραξικόπημα και τη «ρήξη της συνταγματικής τάξης», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι διαδηλώσεις έχουν ενορχηστρωθεί από τρομοκρατικές οργανώσεις «στο εσωτερικό» αλλά και δυνάμεις από «το εξωτερικό» είπε ο Μονκάδα τοποθετούμενος στο Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Ο Όσκαρ Άριας, ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1987 για τις προσπάθειές του να τερματιστούν οι πολιτικές κρίσεις σε χώρες της κεντρικής Αμερικής, έκρινε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της πατρίδας του πως ο Ορτέγα πρέπει να προσαχθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...