• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Δαμασκός ξεκινά και πάλι τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ

Η Δαμασκός ξεκινά και πάλι τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ

«Η συμφωνία σε μια εκεχειρία είχε προϋποθέσεις και αυτές δεν τηρήθηκαν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συριακή κυβέρνηση και επιρρίπτει την ευθύνη για τις εξελίξεις στην Τουρκία.


Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως επαναλαμβάνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο μιας κοινής εκστρατείας με τη Ρωσία στη βορειοδυτική Συρία, η οποία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων και τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, κατηγορώντας την Τουρκία ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε βάσει μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει την Πέμπτη πως η εκεχειρία θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι μαχητές θα εκπληρώσουν τους όρους της περυσινής ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην Ιντλίμπ.

Αφότου η Δαμασκός κήρυξε την κατάπαυση του πυρός το βράδυ της Πέμπτης, τα πολεμικά αεροπλάνα της δεν είχαν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές, αν και οι μαχητές στην Ιντλίμπ εξακολουθούν να βομβαρδίζουν αλλήλους.

“Η συμφωνία σε μια εκεχειρία είχε προϋποθέσεις. Αυτές δεν τηρήθηκαν. Επαναλαμβάνουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων”, αναφέρεται σε δήλωση των ενόπλων δυνάμεων.

Στη διάρκεια τριών μηνών, μια στρατιωτική επίθεση με την υποστήριξη της Ρωσίας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 400 αμάχους στη βορειοδυτική Συρία ενώ προκάλεσε τον εκτοπισμό περισσότερων από 440.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

(φώτο: Pexels)