• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Αυστρία δέχεται “πυρά” επειδή έδωσε το παρόν στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στα Ιεροσόλυμα

Η Αυστρία δέχεται “πυρά” επειδή έδωσε το παρόν στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στα Ιεροσόλυμα

Ως επί το πλείστον από την Παλαιστινιακή κοινότητα της Αυστρίας.

Η Αυστρία με τη συμμετοχή του πρέσβη της στο Ισραήλ Μάρτιν Βάις, σε μία εκδήλωση την παραμονή των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας, όχι μόνον αντιτάχθηκε στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά “η στάση της αυτή συνιστά μία σαφή παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ” και για τον λόγο αυτό ο πρέσβης Σαλάχ Αμπντέλ Σάφι θα εγκαταλείψει μεθαύριο Παρασκευή την Βιέννη για αόριστο χρονικό διάστημα.

Αυτό αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, η Παλαιστινιακή Διπλωματική Αντιπροσωπεία στην Βιέννη, όπως μεταδίδει απόψε από τη Βιέννη το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων WAFA, παραπέμποντας στην ανάκληση από την παλαιστινιακή ηγεσία του Παλαιστίνιου πρέσβη στην Αυστρία, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσημη συμμετοχή της Αυστρίας με τον πρέσβη της στο Ισραήλ στην δεξίωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, την παραμονή των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Τσεχία, ήταν οι μόνες τέσσερις χώρες από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες, παραβιάζοντας την ενιαία γραμμή των Βρυξελλών, παραβρέθηκαν με τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ στην δεξίωση Νετανιάχου, ουσιαστικά υποστηρίζοντας την αμφιλεγόμενη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ προκάλεσαν μαζικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις Παλαιστινίων στα σύνορα με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους πολλές δεκάδες έπεσαν νεκροί και χιλιάδες ήταν οι τραυματίες από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, γεγονός για το οποίο εκφράζεται αποτροπιασμός από πολλές πλευρές διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παραμονές των εγκαινίων της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωση στην οποία προειδοποιούσε τους Αυστριακούς πολίτες που ταξιδεύουν στο Ισραήλ για αυξημένο κίνδυνο συγκρούσεων στη χώρα.

Ειδικότερα στην Ιερουσαλήμ δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν βίαια επεισόδια, αναφερόταν στην σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει του προχθεσινού ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση-προειδοποίηση του αυστριακού υπουργείου, “συνίσταται επειγόντως” πριν από τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στο Ισραήλ να λαμβάνονται υπόψη αυτά τα στοιχεία, και ανάλογα με την κατάσταση να αποφεύγονται συγκεκριμένα σημεία.

Επιπλέον, θα πρέπει οι ταξιδιώτες να παρακολουθούν τις ειδήσεις, καθώς στις περιοχές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και Ισραήλ-Συρίας έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και υπήρξαν πολλά επεισόδια, αναφερόταν στην ανακοίνωση.