Η αστυνομία της Νέας Υόρκης αλλάζει τις…τακτικές της κατά των διαδηλωτών

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης θα αναθεωρήσει τις αμφιλεγόμενες πρακτικές της διατήρησης της τάξης, έπειτα από διακανονισμό στον οποίο συμφώνησε περισσότερα από τρία χρόνια μετά την αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών του κινήματος Black Lives Matter το 2020.

Η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη των ΗΠΑ «θα εφαρμόσει νέες πρακτικές για να αντιμετωπίζει καλύτερα τις προκλήσεις που εγείρονται από τις διαδηλώσεις, από την ανάγκη να εγγυάται την ασφάλεια των Νεοϋορκέζων και από τον σεβασμό στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης του καθενός», ανακοίνωσαν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, και ο ίδιος πρώην αστυνομικός, και ο Έντουαρντ Κέιμπαν επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης.

Βασικό στοιχείο των μεταρρυθμίσεων θα είναι η κατάργηση της πρακτικής της αστυνομίας να περικυκλώνει διαδηλωτές και στη συνέχεια να τους συλλαμβάνει μαζικά, συχνά κάνοντας χρήση βίας, γνωστή ως kettling.

Η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς προσέφυγε κατά της αστυνομίας τον Ιανουάριο του 2021 για τις εκτεταμένες παραβιάσεις που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων του προηγούμενου καλοκαιριού μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ. Τελικά χθες Τρίτη το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε διακανονισμό στο πλαίσιο του οποίου γίνονται αυτές οι αλλαγές.

Μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, στις 25 Μαΐου 2020, ξέσπασαν στη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Στο περιθώριο κάποιων διαδηλώσεων υπήρξαν λεηλασίες και καταστροφές, ενώ πολλές ήταν οι καταγγελίες για την αστυνομική βία, κυρίως στη Νέα Υόρκη όπου συνελήφθησαν περίπου 2.000 άνθρωποι.

Τον Μάρτιο ο δήμος της Νέας Υόρκης συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν 21.500 δολάρια σε κάθε έναν από τους εκατοντάδες διαδηλωτές που έπεσαν θύμα μιας αμφιλεγόμενης αστυνομικής επιχείρησης στη συνοικία Μπρονξ στις 4 Ιουνίου 2020.

«Το δικαίωμα της συμμετοχής σε ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελεί θεμελιώδες μέρος της ελευθερίας στην Αμερική, όπως το δικαίωμα στη δημόσια ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να λειτουργεί η πόλη μας», υπογράμμισε ο Έρικ Άνταμς.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί